Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Представяне

Jawa Sportard - най-новият мотоциклет на стария чешки производител

10583 прочита 02.09.2011 1Коментара Добави коментар e-motocafe.net

За 2011 година Jawa изненадаха своите последователи с нов мотоциклет, който обаче, ако човек е малко по-запознат с последните събития около чешкия производител, веднага ще разпознае като нова версия на друг вече съществуващ модел, известен под името 650 Dakar. Последният не постигна очакваните продажби, нито пък желаният журналистически отзвук и поради тези причини остана само като нещо, което може да се определи като следпроизводствен прототип. Самото му име – Dakar – натоварваше с такива очаквания, че провалът на концепцията, във вида, в който беше реализирана, беше устремена към провал.

Така, след две години на доразвиване и реални тестове на терен, платформата на 650 Dakar се превърна в Jawa Sportard – мотоциклет, спадащ към супермото класа, но със специфичен привкус останал от първоначалното му предназначение за приключения в стила на рали Дакар.

Двигател

Двигател

Разликите между Sportard и моделът Dakar може и да не са очебийни, но някои от тях са доста съществени. Двигателят например. Допреди Sportard всички три модела от каталога на Jawa с 650-кубиков работен обем (Classic, Style и Dakar) залагаха на Bombardier Rotax, докато новото супермото се задвижва от 660-кубиков агрегат, произведен от италианската тясно специализирана в изработката на мотоциклетни двигатели компания Minarelli. Въпросният нов двигател (същият като при Yamaha XT) отново е едноцилиндров, 4-тактов и водно охлаждан, но с четири клапана вместо предишните два, безкарбураторна горивна система и следователно по-добра икономичност. 

Дизайн

Дизайн

Откъм дизайн Sportard заимства много от модела Dakar, но и в това направление има нови елементи, които представляват подобрение спрямо по-стария мотоциклет. Открояват се новите два ауспуха, изнесени високо от двете страни на седалката и облечени във висококачествена неръждаема стомана. Sportard е изгубил и някои от пластмасовите панели, с които беше накичен Dakar. Запазени са обаче цялостния облик и излъчване на новата машина. Трите предни фара и острите ръбове на много места по шасито придават не особено изискан вид на Jawa-та и, ако сме честни, чехите не са се справили толкова добре с дизайна, колкото с изработката.

Още за дизайна

Още за дизайна

В инженерно отношение дизайнът успява едновременно да впечатли и не точно да разочарова, но озадачи с някои от решенията, които са взети. Положителните неща са: индикацията за количеството гориво, която е изведена на дигиталния дисплей вдясно на таблото; странните издатини в предната част на рамата служат да предпазват по-деликатните пластмасови части при евентуалния падания; високата седалка в комбинация с широкото кормило правят мотора много повратлив и лесен за управление. От друга страна се наблюдават следните странности: пачият крак не е снабден с тъй нареченият „кил-суич” (от англ. ез. kill-switch), който спира двигателя, ако се опиташ да потеглиш, докато е спуснат, а вместо това при Sportard пачият крак сам се прибира, когато се отнеме тежестта от него; рамата, въпреки практичният замисъл, хвърля в размисли дали човекът, който я е проектирал е бил съвсем с всичкия си.

Какво представлява въсщност Sportard и каква е конкуренцията му?

Иначе техническата спецификация на чешкото супермото говори за това, че много мисъл наистина е била вложена при неговата изработка. Доказан двигател с 48 к.с. мощност, само 15 литра вместимост на резервоара, но пък много добра икономичност от не повече от 5,5 литра на 100 км (смесено), щедър просвет (204 мм)– нещо наследено от замисъла за предшестващото въплъщение Dakar на същата тази платформа, отлични дискови спирачки отпред (два диска) и отзад (един) - нещо не често срещано при Jawa, и още цял набор други характеристики в духа на най-добрите практики в този клас. Няма как да е иначе, след като преди да се премине към производство прототип на Sportard е бил тестван цели две години по пътищата на Чехия, Франция, Италия, Словакия, Германия и Австрия, изминавайки над 167 000 км, при това без да е докладван по-сериозен проблем от изгоряла крушка на мигач и с отчетен разход на гориво от около 4,5 литра. Ето как се прави. Браво на чехите. В епоха, когато лансирането на всеки един продукт се основава на безброй маркетингови проучвания, Jawa показват как трябва да бъде в действителност, защото добрият продукт, както е казал Сойчиро Хонда, няма нужда от реклама, той сам се продава. Първо проверяваш дали нещо работи, отстраняваш нередностите, правиш нужните подобрения и го пускаш в продажба, оставяш го да заживее свой живот. И все пак, може би по отношение на дизайна е трябвало да се направят някои допитвания, или пък просто дизайнерите са решили да наложат своята воля и това е надделяло накрая. Както и да е. Важното е, че има готов продукт и той е вече на пазара с базова цена от 7790 евро.

Дотук добре, но конкуренция за Sportard никак не липсва. По ергономични и динамични характеристики той се доближава най-много до Aprilia Pegaso, само дето е по-тежък. По качество на изработката и по линия на произхода (на двигателя) най-близкият му конкурент пък е Yamaha XT660, само дето е по-гро... хм, различен. Колкото до двуликия му характер и възможността да се използва като мотоциклет за оф-роуд подвизи Sportard навлиза в територията на Triumph 800 и BMW F800, с които трудно би се преборил. Истината е, че Jawa-та един вид си създава своя ниша между всички тези доказани противници. Sportard е странен мотоциклет и само поради този факт той ще събира много погледи, ще предизвиква коментари, но той е и представител на много уважавана марка, която има непоклатима фен-база. Може би тя не е толкова голяма днес, колкото е била преди, но пък тук става дума за истински прегръщащи ценностите на мотоциклетизма клиенти.

И накрая, лично аз не вярвам това да е моторът, който ще върне славата на легендарния чешки производител, но поне отново ще вкара Jawa в устите на хората. 


Taбл.1 Детайли ( на снимката Jawa Sportard - най-новият мотоциклет на стария чешки производител)

Модел 660 Sportard
Категория Супермото
Базова цена ≈15 200 лв.
Тип двигател SOHC
Капацитет 659,7 cc
Мощност 48 к.с. при 6000 об/мин.
Макс въртящ момент 60,5 Nm при 5250 об/мин.
Цилиндри 1
Работен режим 4-тактов
Горивна система Електронно подаване на горивото
Запалване/Стартер Безконтактно CDI / електрически
Охлаждане Водно
Клапани 4
Клапани/цилиндър 4
Степен на сгъстяване 10:1
Диаметър х Ход на буталото 100 х 84 (мм)
Тип трансмисия Механична
Брой предавки 5
Задвижване Верижно
Предно окачване Телескопчна вилка, ход 155 мм
Задно окачване Централен амортисьор, ход 170 мм
Предно 120/70-17"
Задно 150/70-17"
Отпред Два диска, Ø 305 мм
Отзад Единичен диск, Ø 220 мм
Дължина 2226 мм
Широчина 760 мм
Височина 1250 мм
Височина на седалката 878 мм
Междуколесна база 1497 мм
Клиренс 204 мм
Сухо тегло 198 кг
Резервоар (резерва) 15 л (1,5)

Галерия

| 03.09.2011 | Emil
Здравей,

Отдавна чакам завръщането Ви, както и нещо ново и интересно.
JAWA за хората, преди и от моето поколение, че и след мен, беше нещо уникално на фона руските мотори и немските мотопети. Спомням си когато в края на 70-те началото на 80-те години се появиха 350 куб.см3 им модели /и последващи модификации/, беше нещо велико за моторните маняци. Аз дори изкарах курса на такъв от първата версия. Чудя се само как не са му сложили стартер още тогава ?? - голямо ритане беше за запалването им, получаваш мускулна треска. После, нормално за настъпилите промени JAWA изчезна /както и MZ - то/. От вас преди година, две научих за възраждането на MZ, а сега и за JAWA - браво и благодарности. Сега за новия модел - наистина нищо впечатляващо, дори скучно и грозно, жалко за старата слава на марката. Не бих си го купил сега, че то новия УРАЛ/ВЪЛКА е по хубав.
Хайде стига за днес.

Със здраве.
ЕМИЛ

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio