Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

байКултура

За мотоциклетните таксита

3674 прочита 25.04.2011 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

Мотоциклетните таксита са феномен, присъщ най-вече за някой топли страни от Третия свят, отличаващи се с висока гъстота на населението, натовареността и ниската средна скорост на автомобилния трафик в големите градове. Ето защо тези двуколесни таксита се появяват първо в големите градове, те са резултат от силната нужда за по-ефективна форма на бързо придвижване в една епоха, където поговорката „Времето е пари” важи с по-голяма сила от всякога.

Мотоциклетните таксита може да са лицензирана или не форма на транспорт, която е традиционна за Тайланд, Камбоджа, Индонезия, Индия, Нигерия и много други, но все пак това са петте страни с може би най-голямо разпространение на специфичната услуга. Обикновено водачът на мотоциклета вози един, а понякога и двама-трима, пътник/а на седалката зад себе си от своята стоянка до желаната от клиента дестинация. В други случаи мотоциклетните таксита, също като обикновените автомобилни такива, могат да бъдат спрени по желание или резервирани и повикани в точно определено време на заявен от клиента адрес, който се явява начална точка на маршрута. Обикновено в тези страни услугите на мотоциклетните таксита струват малко по-евтино от предлаганите от обикновените четириколесни таксита или най-много се равняват на тях по цена, докато времето за придвижване от „А” до „Б” най-нерядко е двойно по-малко с мотоциклетите. Придвижването също така е и по-приятно, защото предлага уникалното преживяване от това да си на мотоциклет, на открито, вместо в метална кутия. Разбира се, последното крие и своите рискове, които не са за пренебрегване и са основния недостатък на въпросната таксиметрова услуга. Иде реч за безопасността. Често, въпреки действащите закони в дадената страна, шлем за пасажера не се предвижда, а при хаотичния характер на трафика във всяка една от по-горе изброените страни инцидентите с мотоциклетни таксита са ежедневие. И макар проблемът с безопасността да отблъсква част от потенциалните клиенти, то мотоциклетните таксита се радват на нарастваща популярност по целия свят.

Скоро подобна услуга, само че много по-луксозна и претенциозна, стартира в Лондон, Великобритания. Там освен шлем и допълнителна екипировка (дъждобран например) за клиента е предвидена и радио връзка между с водача чрез вградена в шлемовете интерком система. Елементът на лукс, за който споменах идва от това, че услугата може да е както заместваща обикновения таксиметров трансфер, така и строго персонализирана, ако такива са нуждите и желанията на клиента. Следователно и цените за подобно удоволствие в града с едни от най-скъпите транспортни услуги на планетата струва много, повече дори от Black Cab. В същото време Лондон е сред международните столици на света, град в който бизнесът налага темпото и времето струва наистина много пари. Затова, въпреки дъждовното време през голяма част от годината ниша за мотоциклетните таксита там има.

По-интересен пример за този феномен са други две страни обаче. Едната е Тайланд, където мотоциклетите са най-популярното средство за придвижване и отдавна са елемент от пейзажа, също като слоновете, статуите на Буда и триколесните моторни рикши туктук. Не е чудно тогава, че оттам води началото си и мотоциклетното такси. И  макар хаосът да е присъщ за трафика на Тайланд, мотоциклетните таксита все пак попадат под някаква регулация и са лицензирани, всеки водач има свой идентичен номер, изписан върху оранжевото му яке или жилетка, по които ясно се познава кой предлага мотоциклетен превоз срещу заплащане в страната на сиамските котки. Вторият пример е Нигерия, където дискутираната услуга съществува от не толкова отдавна, но пак има своите традиции. В най-многолюдната африканска държава мотоциклетните таксита се наричат Окада, по името на известна през последната четвърт на миналия век авиокомпания, извършваща вътрешни полети в страната. Особено в Лагос Окада са много полезни заради изключително натоварения трафик. Северният град Кано обаче е мястото, където мототакситата са нещо повече от просто съдържащият се в думата за тях смисъл, там те са символ, неразделна част от бита на хората. Всъщност те са такива вече за цяла Нигерия.

Какво трябва да знаете преди да се качите на мототакси...

Сред характерните особености на мотоциклетните таксита са необходимостта тарифата за превоза да се уговори предварително с водача (това не важи за Великобритания, където има точен ценоразпис), като имате предвид, че обратния път на мототаксито от крайната точка на пътуването ви обратно до неговата начална стоянка/гараж, каквато най-често е концепцията (често това са жп-, автогари или места до оживени търговски улици), също се включва в калкулирането на крайната цена; другото е да се наслаждавате на преживяването, защото каквото мотоциклетът прави с душата на човек никой автомобил не може да повтори.

Накрая ще завърша с мисълта, че дори в реалностите на България подобна услуга определено има бъдеще и ще е интересно да се види реализирана.


Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio