Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Мототуризъм

GPS навигационни устройства за мотоциклети

6921 прочита 31.03.2011 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

Големият напредък в развитието на GPS навигационните технологии напоследък превърна устройствата за глобално позициониране в съществена част от съвременната мобилност. Ние разчитаме на тях за почти всяко малко по-дълго пътешествие, което предприемаме извън пределите на зоната ни на комфорт, като същевременно ги използваме в най-различи условия, излагайки ценното оборудване на екстремните природни влияния. Всичко това създава предпоставки за един динамичен и силно конкурентен пазар, чиято основна стока повече и повече се отдалечава от имиджа за скъп лукс, с който се все още се асоциира.

Но какво всъщност означава GPS? Абревиатурата стои за Global Positioning System, докато смисълът, който се съдържа в нея е следния: 25 сателита, обикалящи в орбитата на планетата, изпращат сигнали до повърхността на земята. Там GPS приемникът улавя данните от поне 12 от общо 25-те сателита – тези, разположени непосредствено над хоризонта на местонахождението ви във всеки един момент. После четирите най-силни сателитни сигнала се използват, за да се определи с точност до 5 метра мястото, на което се намирате.

Към днешна дата най-актуалните навигационни устройства могат да улавят сигнала на 12-те най-близки сателита едновременно, нещо невъзможно само допреди няколко години. Това те дължат на високо чувствителните GPS процесори, например SiRFStar III, с които са оборудвани – своеобразен квантов скок по отношение ефективността на GPS навигационните технологии. Така използването на сателитна навигация вече е безпроблемно дори в дълбоки клисури, каньони и гъсти гори. Единственото, което се изисква за активното използване потенциала на GPS приемниците е движение. Само по този начин те са максимално ефективни в проектирането на бъдещите ви координати.

Системите за навигация грубо могат да се класифицират на такива по-подходящи за оф-роуд и други, приспособени повече за шосейна (пътна) ориентация. Тук обаче ще поставим всички под общ знаменател в това отношение и ще разгледаме по едно-две от най-стойносгните предложения от всеки ценови клас (достъпен, среден и висок), съсредоточавайки се предимно върху характеристики като стабилност на работа, подходящи ли са употреба на (върху) мотоциклет и не на последно място - лесна употреба. Моделите, които сме представили отговарят до възможно най-висока степен на поставените критерии за отделните характеристики, но в крайна сметка всичко пак се свежда до субективно лично мнение, затова, моля, приемайте написаното с доза съмнение и подлагайте изложените факти на проверка преди да се доверите на информацията. 

И така, започваме с достъпния ценови клас, където нашият избор се спря на два конкретни модела – Becker Crocodile Z100 ECE и Garmin Nuvi 255 Satellite Navigation System.

Becker Crocodile Z100 ECE

Becker Crocodile Z100 ECE

Becker Crocodile Z100 ECE поставя стандартите за представяне и функционалност в своя ценови диапазон – до 350 лв. – и държи под напрежение стабилно наложените марки. Немската фирма Becker може да не ви е позната, но пък се старае да впечатли с многото функции, с които буквално е натъпкала бюджетното си предложение, съобразено специално с нуждите на мотоциклетистите. В допълнение към режима „мотоциклет” има още такива „автомобил”, „камион” и „пешеходец”, всеки със съответните особености. Интегрираният съставител на план за маршрут е изключително полезен, ясен и лесен за употреба. Той е огромно предимство, когато става въпрос за дълги пътувания. Такива можете да планирате подробно от началната до крайната им точка, като допълнителен бонус е опцията за въвеждане на многобройни „места на интерес” (Points of Interest) или пък да задавате свой собствени „контролни” пунктове по продължението на маршрута ви. Маршрути могат да бъдат планирани и с freeware програмата Tyre. Becker са включили всичко, което е настина добро и полезно в Z100 Crocodile. Устройството изобразява местата за завои навременно и прецизно, оставяйки ви малки шансове да се объркате. Съветникът за избор на правилната пътна лента също е изключително удачна функция, която допринася не само за добрата ориентация, но и за вашата безопасност на пътя. Комбинацията от реалистично представените пътни знаци и маркировка и едновременните гласови инструкции практически неутрализират човешкия фактор и ролята, която той играе в допускането на грешки. Гласовите инструкции могат да се предават и в шлема на ездача чрез допълнителни слушалки, дело на известната немска фирма за туристически тунинг на мотоциклети Touratech, които при желание можете да си закупите.

Becker 3D тъчскрийн дисплеят на Crocodile напълно заслужава името си. Той не само предоставя отлична картина с, по желание, триизмерни проекции на заобикалящата среда, но и бързината, с която работи е възхитителна за устройство, предназначено по презумпция за мотоциклет. Размерът на дисплея е 4,3”, а работата с него - удобна и максимално лесена. Разбира се, цялата визуална навигация може да се превключи на режим на изобразяване само със стрелки.

За съжаление Becker преустановиха производството на модела Z100 Crocodile ECE в началото на тази година и закупуването му се превърна в трудна задача. Последните налични бройки могат да се намерят с най-голям успех в немския ebay.

Отличителна характеристика: водоустойчивост (при дъжд) и произтичаща от метеорологичната му поливалентност по-голяма полезност/използваемост

Основни предимства:

• функции

• цена

Недостатъци:

• комплектът от съпътстващи аксесоари можеше да е по-изчерпателен

• критики по отношение на софтуера

В комплекта още:

• универсална стойка за монтиране (подходяща за използване и в автомобил)

• захранващ кабел към автомобилната запалка (за мотоциклетите се продава отделно кабел директно към акумулатора)

• TMC антена

• USB кабел за връзка с компютър

• детайлни пътни карти за над 40 европейски страни

• наръчник и Becker Content Manager DVD

Цена: ≈ €160 

Garmin Nuvi 255 Satellite Navigation System

Garmin Nuvi 255 Satellite Navigation System

Вторият ни избор в достъпния ценови клас е вероятно и най-евтината опция на пазара в момента на писане на статията. Всъщност разликата между цената на Garmin Nuvi 255 Satellite Navigation System и предложението на Becker е толкова голяма, че могат да се закупят два броя от GPS устройството на Garmin за сметка на немската алтернатива. Но да видим какво получавате в замяна.

Garmin Nuvi 255 Satellite Navigation System е ултра компактно устройство, тежи само 145 грама, което намира отражение в по-малкия дисплей – само 3,5”. Технологията тук също е тъчскрийн. Навигацията в менютата е познатата от всички други продукти на американците - интуитивна и плавна. Вградените в Nuvi 255 функции далеч не са колкото при Z100 Crocodile на Becker, но все пак не са никак малко за парите насреща. Сред тях са системата Cyclops™ (база данни с всички известни фиксирани места с камери за пътно видео наблюдение) и опцията за показване валидните ограничения на скоростта във всеки един момент. Допълнително съществува възможността да се запише, по собствено усмотрение, програмата EcoRoute™ за планиране на спестяващи гориво (и пари) маршрути. Изобилие от дребни екстри допълват софтуерния пакет – вградена камера, калкулатор, преобразувател на мерни единици, конвертор на валути и др.

Garmin Nuvi 255 не предлага триизмерен образ на изобразяване, не е водоустойчив и, като цяло, по начало не е специално предназначен за мотоциклетна употреба. Надеждността му, примамливата цена и компактния размер обаче са го превърнали в неизменния избор на мнозина колеги. Трябва, разбира се, допълнително да се осигури стойка за монтиране на мотоциклет, което вдига крайната цена, но поне универсални такива се продават не на едно и две места, а по изобретателните намират и други пътища да заобиколят тази иначе съществена пречка. Едни от най-изгодните сделки за този продукт могат да се намерят в британския amazon.

Отличителна характеристика: изключително изгодна сделка от финансова гледна точка

Основни предимства:

• цена

• компактни размери

Недостатъци:

• в комплекта няма стойка за монтиране на мотоциклет

• малко съпътстващи аксесоари

• сравнително малко навигационни функции

• проблеми с прецизността на навигация

В комплекта още:

• захранващ кабел за автомобил

• стойка за монтиране (само за автомобил)

• пътни карти за 42 европейски страни

• наръчник и CD

Цена: ≈ £70

Други алтернативи в достъпния клас:

Други алтернативи в...

Navigon 40 Easy (≈ £140)


TomTom Start2 Satelliate Navigation System (≈ £96)

TomTom Urban Rider

TomTom Urban Rider

Двете GPS навигационни устройства, които според нас обират точките в средния ценови клас (до 700 лв.) са TomTom Urban Rider и Garmin Nuvi 550 - доказани модели с изпитани качества и почти никакви наистина големи недостатъци.

TomTom Urban Rider е предложението тук, което е специално конструирано с идеята, че ще се ползва на мотоциклет. Намерен е отговор на едва ли не всички специфични нужди, които ние мотоциклетистите имаме по отношение на навигацията. Няма как да е иначе, защото въпросното устройство е сред най-новаторските и технологично изпипани продукти от широката гама навигационни системи на холандския производител TomTom. Целият софтуер при Urban Rider е ревизиран, а при още по-актуалната версия v2 на продукта – двойно ревизиран. Навигацията в менютата е интуитивна и като цяло на изключително високо ниво. Контролът се осъществява посредством тъчскрийн дисплеят, който е лесен за използва дори с ръкавици на ръцете. Прецизността на инструкциите също е повече от задоволителна и с Urban Rider е гарантирано, че винаги ще достигате крайната точка на предприетото пътуване. Базата данни от пътни карти при TomTom Urban Rider е една от най-богатите и точни, а вградената технология Map Share™ спомага много за нейното непрестанно обновяване и разширяване. Въпросната технология прави възможно всеки потребител сам да въвежда корекции по картите или да нанася допълнителна информация за новоизградени пътни участъци например, като след това всичко става достояние на цялата клиентска маса на TomTom. Брилянтна идея, която холандците не са пропуснали да реализират по отличен начин, създавайки чрез нея една активна общност от потребители. Освен всичко споменато съществува още и опцията за запазване на карти, така както те са изглеждали преди поредния автоматичен ъпдейт. Новост при модела Urban Rider е въвеждането на системата IQ Routes, позволяваща силно персонализирано планиране на маршрути. Винаги полезен е и наличният съветник за избор на правилната пътна лента за движение.

Ако дотук не сте убедени в качествата на това GPS устройство, то знайте, че то е абсолютно водоустойчиво и издържа на всякакви метеорологични влияния. Произтичащите плюсове дори не трябва да се назовават. Капацитетът на батерията позволява навигационната система да функционира 8 часа преди да има нужда от зареждане. Засега разпространението на модела е повсеместно из световната търговска мрежа, без това да се отнася неизменно за българския пазар, и може лесно да се сдобиете с TomTom Urban Rider.

Отличителна характеристика: лесна употреба

Основни предимства:

• възможност за избор между двуизмерен и триизмерен режим на изобразяване

• технологията Map Share™

• умно замислен продукт като цяло

• стойка за монтиране на мотоциклет и Bluetooth слушалки в комплекта

Недостатъци:

• няма гласови команди за контрол в менюто

• незадоволително реализирана функция за гласова навигация

• лоша видимост на дисплея в слънчево време

• проблеми със софтуера

• качеството на изработка на стойката

• лоша съвместимост на слушалките

В комплекта още:

• Bluetooth слушалки

• захранващ кабел

• стойка за монтиране на мотоциклет

• наръчник и диск с инструкции

Цена: ≈ £270

Garmin Nuvi 550

Garmin Nuvi 550

Nuvi 550 е всестранно развит, ако може така да се нарече, модел на Garmin, защото разполага с четири предварително зададени профила с настройки, единият от които е за мотоциклет. Другите три са за автомобил, водна навигация и всякакви пешеходни преходи. Размерът на Nuvi 550 e компактен – 2,3 х 10,7 х 8,5 см – и тежи само 213 грама. Тъчскрийн дисплеят е 3,5” и посредством него се осъществява лесна навигация в менютата на GPS-а. В допълнение второто ни предложение за средния клас също е водоустойчиво и много здраво, способно да издържи на падане от височината на човешки ръст.

Детайлни карти на 33 европейски страни са на разположение в базата данни, плюс още 7 други преинсталирани на устройството, които предлагат точност до пощенските кодове, т.е. дори още по-голяма прецизност. Цялата тази навигационна информация е достъпна и може да се използва чрез microSD™ слота за карта-памети. Nuvi 550 разполага и със системата Cyclops™ - база данни с всички известни фиксирани места с камери за пътно видео наблюдение.  Друга вградена функция е тази за гласов контрол в менюто. Определянето на позицията ви пък е абсолютно безпогрешно благодарение на вградения високочувствителен GPS приемник. Времето, за което устройството може да работи пълноценно преди да възникне нужда от презареждане е 5 часа.

Продуктът на Garmin е лесен за намиране на пазара за навигационни системи и за цената си се откроява ярко сред конкуренцията. Той е отличен избор във всеки случай.

Отличителна характеристика: съотношение качество към цена

Основни предимства:

• компактни размери

• надеждност

• многостранно приложение

Недостатъци:

• ненадеждна навигация в оф-роуд условия

• понякога има проблеми с обновяването на картите от базата данни

В комплекта още:

• предварително програмирана система City Navigator® NT за цяла Европа

• стойка за монтиране в автомобил

• стойка за монтиране към табло (и на мотоциклет)

• кабел за свързване към автомобилна запалка

• инструкции за бързо начало

Цена: ≈ £245

Garmin Zumo 550 Satellite Navigation System

Garmin Zumo 550 Satellite Navigation System

Във високия ценови клас при GPS навигационните системи конкуренцията е не по-малка. Тук сме отличили три модела – Garmin Zumo 550 Satellite Navigation System, Tripy II GPS system и TwoNav-Aventura.

Започваме с все пак най-позволимата от трите системи за глобално позициониране – Zumo 550. Продуктът на Garmin в този случай е безупречен. Устройството е напълно устойчиво на всякакви метеорологични влияния, като освен това издържа на удари и не може да се повреди дори при заливане с бензин, колкото и претенциозно да звучи, защото, честно, какви са шансовете това да се случи наистина?! Много от характеристиките на устройството издават, че в проектирането му активно са участвали действащи мотоциклетисти. И да, Zumo 550 е предназначен специално за мотоциклетна употреба.

Тъчскрийн дисплеят предлага лесна навигация в менютата, а функционалните бутони са изнесени от двете му страни и също са много удобни за използване. Така най-важните функции винаги са на „едно натискане на бутона” разстояние, например за увеличаване размера на даден участък или детайл от пътната карта. SirfStarIII технологията, заложена в Zumo 550 се занимава с максимално прецизното изчисляване на координати, от което благоприятства така или иначе доста сполучливата система City Navigator NT, служеща за ориентация в големите населени места на европейския континент. NavTech базата данни е предварително въведена в паметта на GPS-а и заедно с включения в пакета MapSource PC софтуер предоставят неограничени възможности за планиране на маршрути, които после може да запазите на самото устройство или на microSD карта, за която е предвиден слот. Обемистата батерия на Zumo 550 пък идва за сметка на липсващия кабел за зареждане от акумулатора на мотоциклета. Предложението на Garmin за GPS навигация от високия ценови клас може да се определи като изключително подходящо и за оф-роуд.

Софтуерния пакет на това устройство е богат и включва почти всичко най-добро от арсенала на Garmin. Към момента модела се разпространява повсеместно и е лесно да бъде закупен, ако разполагате с достатъчно средства, за да си го позволите.

Отличителна характеристика: най-евтиното от най-скъпото

Основни предимства:

• цена

• здравина и качество на изработка

• прецизна навигация

• правен в близко сътрудничество с активни мотоциклетисти

• богат съпътстващ пакет

Недостатъци:

• непривлекателен дизайн

В комплекта още:

• скоба за монтиране на мотоциклет (два различни способа)

• секретен болт за предотвратяване на кражба със специална отверка за него

• стойка за монтиране в автомобил с вградени тонколонки

• 12V захранващ кабел към автомобилна запалка

• USB кабел

• набор от още кабели плюс 100-240 V такъв за зареждане на батерията

• чанта за носене на устройството

• наръчник с инструкции

Цена: ≈ £390

Tripy II GPS system

Tripy II GPS system

Tripy II GPS system е прицелен директно към потребители, които планират мотоциклетни турове. Той е разработен от група мотоциклетисти-пътешественици и се отличава с това, че свежда всичко до най-основния минимум. Tripy II показва само най-най-необходимото на дисплея си (не е тъчскрийн) – лесно резчетими, интуитивни, черно-бели пиктограми със стрелки за посоките, които трябва да следвате и символни обозначения за крайпътните обекти. Идеята зад тази първична, но същевременно спартанска концепция е да не се отвлича вниманието на ездача от пътя, околната среда, удоволствието от компанията на мотоциклета като цяло. Tripy II предлага обширна селекция от предварително зададени пиктограми, които могат свободно да се комбинират за създаването на своеобразна дигитална пътна книга и това е най-уникалната характеристика на разглежданото устройство. Всъщност има и още една – цената. Tripy II е най-скъпата GPS навигационна система от всички, които ще намерите представени тук. При все това не получавате малко срещу многото си пари, защото устройството е снабдено също с така наречения RoadTracer софтуер, който позволява нанасянето на корекции по вече създадена пътна книга направо в движение, без това да е никаква пречка. Системата после сама автоматично преизчислява новите разстояния и времеви отстояния.

В допълнение устройството има база данни със „скоростните капани” (скрити радари) по пътищата на Европа; засича се от компютъра като най-обикновено USB устройство; устойчиво е на природните стихии; много, много добър избор за оф-роуд навигация; идва с 5 години гаранция. Tripy II се лансира от Touratech и е най-лесно да се сдобиете с него чрез немската фирма за туристически тунинг на мотоциклети.

Отличителна характеристика: цялата концепция

Основни предимства:

• лесна употреба

• простота, в най-добрия възможен смисъл на думата, във всяко отношение

• надеждност

Недостатъци:

• цената

• карти само за Западна Европа

В комплекта още:

• RoadTracer Pro софтуер

• USB кабел

• зарядно за батерията

• жълт и сив панел на устройството

• три различни стойки за монтиране на мотоциклет

• наръчник с инструкции

Цена: ≈ £705 (!!!)

TwoNav-Aventura

TwoNav-Aventura

Най-доброто GPS навигационно устройство за мотоциклет е безспорно испанското TwoNav-Aventura. Малко или много Aventura е следващото поколение на GPS навигацията. Устройството е базирано на принципа на така наречените персонални дигитални помощници (PDA) и в съчетание с ултракомпактните си размери предлага нещо наистина уникално - най-висококачествените топографски карти, което пък означава върхова оф-роуд навигация. Оттам и изборът ни да провъзгласим TwoNav-Aventura за най-добър сред равни, крал сред крале, защото мотоциклетните пътешественици го обожават заради това, което е, заради самия него – качествен, интелигентен, съвършено полезен.

На пръв поглед GPS-ът се отличава с големия тъчскрийн дисплей (3,5”), отлично разчетаем  във всякакви условия. На второ място идват изключително здравата конструкция и качественото изпълнение на устройството. То е абсолютно водо- и всякаквоустойчиво до най-високата степен за този показател – IPX7 – и, следователно, може да ви съпровожда навсякъде, по всяко време и във всякакво време. Интуитивната работа с менютата и контролите на тази навигационна система, както и дългия живот на батерията (до 10 часа; алтернативно могат да се използват и три броя АА батерии), допълват положителните й характеристики. Не случайно Touratech също определя Aventura като най-добър GPS. На всичкото отгоре испанското предложение, макар доста скъпо, струва значитлено по-малко от Tripy II например.

Истината е, че TwoNav не са замислили Aventura като специално пригодено за мотоциклети устройство, а това просто е само един от режимите му, докато същинският замисъл е бил навигаторът да е толкова мултифункционален, колкото е максимално възможно да се направи. И те са успели. Режимите за навигация на Aventura включват каякинг, трекинг, делтапланеризъм, колоездене, автомобил(изъм) и, разбира се, мотоциклет(изъм). Всички те са равнопоставени, но знаем нас кой ни интересува в крайна сметка. Затова трябва да се отбележи, че в комплекта на устройството доскоро липсваше стойка за монтиране на мотоциклет и преди това беше единственият му недостатък. От друга страна навигационната система е пълна с всякакъв полезен софтуер и многообразни функции, включващи прецизно планиране на маршрути и възможност за триизмерно изобразяване на картите, както и опцията за показването им в много полезния топографски изглед. Всъщност Aventura използва супер точните векторни карти Tele Atlas – същите, с които руското военно командване разполага за своите силно специфични нужди, т.е. повече от това няма накъде. За накрая има още една добра новина и тя е, че паметта на навигатора може да се разшири до 32 GB чрез слота за microSD карта.

Отличителна характеристика: полезност

Основни предимства:

• качество на изработка

• надеждност

• прецизност

• многофункционалност

Недостатъци:

• не са открити (и все пак струва скъпо)

В комплекта още:

• набор от преинсталирани карти

• 4 GB SD карта памет

• 12 V кабел към автомобилна запалка

• USB кабел

• стойка за монтиране в автомобил

• стойка за монтиране на велосипед/мотоциклет

• наръчник на потребителя и CD с инструкции

Цена: ≈ £530

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio