Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Мото-досие

Laverda

5679 прочита 21.03.2011 1Коментара Добави коментар e-motocafe.net


Laverda е бивш италиански производител на комбайни и, по-важно, на изключителни спортни мотоциклети. В най-добрите времена за компанията техните мотоциклети стават синоним на издръжливост, здравина и новаторство. Днес Laverda съществува само на хартия, като част от Piaggio Group, които не веднъж са изразявали готовността си да продадат правата върху името на подходящия инвеститор. Неотдавна се заговори, че група верни последователи на изчезналата марка са обединили усилията си и целят съживяването й. Това обаче не е официално потвърдено засега, пък и Piaggio едва ли ще се разделят със собствеността си за по-малко от необходимия брой милиони, който да ги убеди в обратното.

Комбайн New-Holland Laverda L520 (на снимката)

Комбайн New-Holland Laverda L520 (на...

Името Laverda се споменава за първи път през далечната 1873 година, когато Пиетро Лаверда основава Laverda S.p.A. – земеделска по характера на своята продукция компания – в Бреганзе, провинция Виченца. Едва 76 години по-късно, някъде през октомври 1949 година, внукът на Пиетро Франческо основава Moto Laverda S.A.S. – Dottore Francesco Laverda e Fratelli. След като голяма част от живота си Франческо обработвал земеделски земи и виждайки изостаналостта на региона Венеция в резултат на двете опустошителни световни войни, той решил да промени статуквото. През 1947 година започнал да проектира първия си мотоциклет, и това, което отначало било само хоби, впоследствие прераснало в един от култовите производители на мотоциклети - Laverda.

Moto Laverda S.A.S. – Dottore Francesco Laverda e Fratelli

Но как се получило така, че Laverda станали толкова популярни за съвсем кратко време? В първите 20 години от своето съществуване – периода 1949-1969 година – италианците произвеждали само малокалибрени двуколесни с работни обеми между 75 и 200 куб. см. Дотук нищо ново, нормална практика на повечето нововъзникващи мотоциклетни производители била да започват по същия път. След това обаче в Бреганзе решават, че трябва да изследват нови територии. Така те навлезли в запазената дотогава за британските и американските марки територия на големите двуцилиндрови машини, които по брой продажби категорично доминирали пазара. Дотогава моделната гама на компанията вече включвала модели от всички сегменти. Оф-роуд, трайъл и мотокрос модели били разработени в сътрудничество с други производители - Zundapp, BMW и Husqvarna например. Въпреки това като най-успешни за Laverda се наложили шосейните им мотори, особено тези използващи двуцилиндровия 650-кубиков двигател, който бил разработен в края на 60-те години. Стремежът на Франческо Лаверда и неговия син Масимо бил да лансират мотоциклет, който да се конкурира с най-доброто от BMW, Moto Guzzi и новопоявилите си японски производители. Той трябвало да предлага изобилие от мощност, да е безусловно надежден и, в обобщение, да е удобен за дълги пътувания, както било модерно през 1966 година, когато за първи път бил изпитан прототипа. Моторът станал известен под името „650”, а при потготовката за пускането му в серийно производство била разработена и негова 750-кубикова версия, позната под име, за което сигурно и сами ще се досетите. И двата мотоциклета се отличавали с изключителен комфорт, стабилност и управляемост, а използваните за направата им компоненти били само от най-високо качество, което допринесло за високата цена на машините. Революционно при тях било използването на японски стартери Nippon-Denso, с което Laverda си осигурили поне едно равнище по-добра надеждност от всички останали европейски конкуренти. 

Малко след появата на модела „750” Laverda стъпили на американския пазар, но под името American Eagle, вероятно поради определени маркетингови съображения. През 1969 година „750” претърпял редица подобрения по двигателя и рамата, за да се появят в резултат негови две нови разновидности – „750 S” и „750 GT” (на снимката - ранна версия на 750 SF). Това станали най-успешните мотоциклети на италианската компания и както комбайните, които Laverda S.p.A. произвеждали, мотоциклетите на Moto Laverda S.A.S. също били практически неразрушими. Laverda били едни от най-надеждните мотоциклети правени някога, но тази свръх надеждност давала странични ефекти. Най-ясно изразеният от тях бил завишеното тегло. Това не попречило на оцветените в оранжево мотори да се окичат със спортна слава, напротив – те доминирали редица състезания за издръжливост (Bol D`Or, Oss 24 и Barcelona 24). Още повече, че машините на Laverda нерядко попълвали всички места в челната тройка. Рано-рано, в самото начало на 70-те години, моделът „750 S” се сдобил с дискови спирачки и алуминиеви джанти и се превърнал в един от най-модерните мотори на своето съвремие, истински шедьовър на две колела.

Jota - светлия лъч в тъмното "Средновековие" на Laverda

Jota - светлия лъч в тъмното...

Последвал период на лутане между трицилиндрови и шестцилиндрови V-образни разработки. Докато шестцилинзровият проект бил прекратен, то трицилиндровият еднолитров, специално тунингован модел Jota, спечелил множество състезания и дори за известен период от време държал световния рекорд (над 225 км/ч) за най-бърз мотоциклет. Jota, на свой ред, останал записан със златни букви в историята на компанията от Бреганзе.

RGS бил едновременно иновативен и морално остарял

RGS бил едновременно...

През 80-те години на миналия век японските марки вече били наложили своята воля в Европа и много местни производители престанали да съществуват. Не и Laverda. Началото на края за „Оранжевите” бил поставен, но незачитайки този факт те се опитали да обновят продуктовата си гама, излизайки срещу Голямата четворка с модели като спортния турър RGS и чисто спортния SFC 1000. Теоретично това били два много добри мотора, но практически – поне с десетилетие изоставащи от японците, и при все това по-скъпи. Споменаване заслужава и ендуро модела Atlas, който добил нечувана популярност сред моторджиите-авантюристи (последната снимка от галерията).

Laverda при Тогнон, Aprilia, Piaggio

Laverda при Тогнон, Aprilia, Piaggio

В крайна сметка неизбежното се случило през 1985 година, в която семейство Лаверда се оттеглило от компанията. Те не издържали на унищожителното темпо, с което Honda и Yamaha лансирали нови, свръхмодерни мотоциклети, често дори на загуба, при това в немислимо кратки интервали от време. И всичко това само и само за да оглавят индустрията като еднолични лидери. Така се стигнало до 1993 година, когато бил направен първият наистина сериозен опит за съживяването на Laverda. Милионерът Франческо Тогнон купил компанията и през петте години, в които я притежавал направил всичко по силите си, за да я върне в голямата игра. Създадени били няколко нови мотоциклета, базирани около 668-кубиковия новоразработен двигател, както видели бял свят и селекция от интересни прототипи на бъдещи модели. Уви, те никога не стигнали до серийно производство, а Тогнон бил принуден от обстоятелствата да се откаже, проваляйки се в амбициозното си начинание да възроди Laverda. (на снимката - Laverda 750 S - един от най-емблематичните модели от периода на Тогнон начело на компанията)

През 2004 година Laverda, заедно с техните дългогодишни конкуренти Moto Guzzi бяха закупени от Aprilia, която пък по-късно същата година бе купена от Piaggio Group – събирателното име за почти цялата италианска мотоциклетна индустрия днес.

Заключение

Интересен факт като за завършек на тази статия е, че докато е съществувала Laverda оранжевият цвят в двуколесния свят е бил тяхна запазена марка, а не на KTM както е сега, но всичко с времето си.

Галерия

| 10.10.2012 | aleksandar
интересен мотор за каране но труден за подържане

Други снимки в рубриката

23.09.2009     |        KTM
31.12.2010     |        Историята на MZ
19.11.2010     |        Zongshen, Be Dragonized
15.09.2010     |        JAWA: Легендата продължава
23.05.2010     |        ИЖ
Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio