Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Прототипи

Австралийската мечта - прототипът Hunwick-Hallam X1R

4540 прочита 15.03.2011 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

Hunwick-Hallam X1R всъщност е нещо повече от обикновен прототип и това е така поради няколко причини. Първо – мотоциклетът отдавна е видял бял свят, за да говорим за него като за обикновен прототип. Сега да го обсъдим в минало време... X1R е създаден някъде през вече далечната 1997 година, но не преди да са изминали трите предварително вложени в проектиране и разработване на концепцията години. В дъното на нещата стояла една сантиментална, романтична ако щете, мечта. Мечта за изцяло австралийски супербайк. Това трябвало да бъде символ за автентичната независима австралийска мотоциклетна индустрия. Hunwick-Hallam X1R трябвало да служи като нейна визитна картичка, също както Britten бил, и все още е, лицето на Нова Зеландия в мотоциклетния свят. Второ – не само, че моторът действително е бил произведен, ами се е и състезавал активно в WSBK сериите. Действително само дебютът на X1R бил в WSBK шампионата, по-точно в първия му кръг за 1997-ма, провел се на пистата Филип Айлънд в Мелбърн, Австралия. След това той участвал в специално създаден клас за прототипи към националния супербайк шампионат на страната-континент. Други причини, обясняващи защо Hunwick-Hallam не е точно прототип в традиционния смисъл на думата, май не са нужни.

Паралелът между Hunwick-Hallam и Britten е очевиден

X1R е един от малкото мотоциклети, изненадали света с появата си, защото споменатите първи три години на проекта преминали в пълна секретност. Род Хънуик – най-крупният търговец на мотоциклети в Австралия – бил, така да се каже, производителят, докато тунинг специалистът Пол Халам практически създал машината. Дизайнът наподобявал очертанията на акула, а излъчването на X1R било не по-малко кръвожадно от това на морския хищник. Двигателят бил V-образен, двуцилиндров, с капацитет 998 куб. см и максимална мощност от 176 к.с. Обемистата носова част на X1R създава лъжливо впечатление за тромавост и тежест на предницата. Истината е, че отлично пресметнатата неутрална позиция на ездача балансира съвършено разпределението на теглото, когато супербайкът е оседлан. Под шасито на свирепия преден обтекател се помещават въздушната кутия и водния радиатор, а предоставяният от широкия челен профил аеродинамичен чадър за тялото на ездача е едно непреходно до момента постижение.

Сравненията между Hunwick-Hallam и Britten е невъзможно да бъдат избегнати. И при двете машини ръчно изработеният задвижващ агрегат служи за стресова точка на шасито. Опашните им секции изглеждат доста сходно, а използваните материали за изработка на отделните детайли също не се различават коренно. Няма как да е иначе предвид огромното влияние на Britten върху света на мотоциклетизма и още повече в онази част на света, влияние, чието ехо все още е отеквало мощно през 1997 година.

За съжаление, подготвяната цивилна версия на X1R се изгуби някъде безследно и вече почти 14 години ни вест, ни кост от Hunwick-Hallam. В крайна сметка австралийската мечта – прототипът X1R - си остана нереализирана, но пък нали казват, че са истински именно недостижимите мечти, само те живеят безкрайно. На мен обаче ми се иска точно тази да се беше сбъднала. Витаят разни слухове, датиращи отпреди четири години, че все пак серийно производство ще има в най-скоро време. Силно се надявам и започвам да спестявам.

Детайли

Детайли
 Марка  Hunwick-Hallam
 Модел  X1R
 Година на проекта
 1997
 Година на влизане в производство
 по презумпция 1998

 Двигател

V-образен, двуцилиндров, с капацитет 998 куб. смДруги снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio