Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Представяне

Brammo Empulse или 160 км/ч върху електрически нейкид каф-рейсър

4292 прочита 21.12.2010 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

Empulse, електрически мотоциклет модел за 2011 година на американската компания Brammo, е отговорът на мечтите на всички онези, които се прехласнаха по първия по-практичен модел Enertia от същия производител. Бензиновите маниаци обаче, каквито са американците, имаха нужда от по-привлекателна опаковка и подобрена автономия на така поднесената им концепция, за да се превърне тя в реално смилаема за техния специфичен вкус и да е на практика конвертируема. Общо взето същата беше ситуацията и в Европа, няма какво да се заблуждаваме, че сме по-възприемчиви от янките. Така стигаме до днес, когато вече готовият за производство Brammo Empulse – най-доброто от света на мотоциклетите и електрическата енергия откакто и двете са били изобретени - може да се поръчва предварително.

Сто и шестдесет километра в час – това е най-съществената част около информацията за Empulse. Толкова ще е максималната скорост на електрическия мотоциклет. Което е по-важно тук е фактът, че на база тези 160 км/ч се изчислява автономията на Empulse, т.е. при постоянно поддържана такава скорост той ще може да изминава между 96 и 160 км преди да има нужда от включване в контакта. Точният пробег ще зависи от версията на електробайка. Версиите са три – 6.0, 8.0 и 10.0 – като автономията на първата ще е 96 км, на 8.0 - 128 км, а последната трябва да изминава поне 160 км и това не са стойности, постигани при абсолютно идеални условия, както твърди производителя, а е средностатистически сценарий (виж таблицата).

 Версия / Автономия  32 км  64 км  96 км  128 км  160 км   Цена
 Еmpulse 6.0      >>>
 $9 995
 Empulse 8.0      >>>
 $11 995 
 Empulse 10.0    >>>
 $13 995


Визия и конструкторски особености

Визуално Brammo Empulse е олицетворение на съвременния каф-рейсър, още повече, че е и електрически задвижван. Ниско разположените ръкохватки на кормилото, късата отсечена задница, единичната седалка, липсата на излишни спойлери и всякакви натурии безпогрешно го определят като най-екологично съобразното превъплъщение на възраждащото се каф-рейсър дизайнерско течение. Много сполучлив резултат наистина. Пакетът се допълва от първия водно охлаждан електрически двигател. Той е с подобрена ефективност спрямо разновидността му, която намираме в модела Enertia. Батериите също са усъвършенствани, побиращи се частично в изкуствения резервоар, но преди всичко между носещите греди на рамата. И това ако не прави смисъл! Къде другаде биха могли да бъдат? Блокът с батериите е оцветен в жълто, откровено агресивен цвят, което цели създаването на илюзия за повече мощност и бързина. Самата рама е изработена от пресован алуминий, чиито звена са съединени чрез заварки. Така тя се отличава с лекото си тегло и голямата здравина. Тук е моментът да споменем, че всичко по задвижването на Empulse е дело на Brammo – батерии, двигател, система за контрол на двигателя – докато предната вилка, обърната телескопична, е висококачествен „внесен” компонент какъвто са и спирачните апарати на Brembo. Задното окачване пък е доставено от Works Performance Shock, а фарът LSL е от Spiegler Performance Parts. Не, че последните две имена задължително трябва да ви говорят нещо, но са все фирми, специализирани в производството на съответните компоненти. Обобщено, също като при Enertia и Enertia Plus, изработката на детайлите за Empulse и използваните материали са все от най-високо качество.

Empulse - стийтфайтър с жилка на каф-рейсър

................................................огледала в най-добрите традиции на каф-рейсърите

В стилистично отношение ключови детайли са още минималистичните огледала, монтирани отстрани на ръкохватките, досущ според най-добрите каф-рейсър традиции. Подобно разположение обикновено осигурява по-добра ефективност на огледалата, но и ги излага на повишен риск от счупване дори при най-леките и нелепи инциденти, срещу които, всички знаем, никой не е застрахован. В същия ред на мисли обаче при падане с този конкретен мотоциклет, след като натам тръгнаха моите разсъждения, поне няма опасност да се повредят картер, цилиндри, оттам бутала и... то вече е тотална загуба..., и ауспуси, които са скъпи за ремонт или подмяна. Просто странична мисъл. Колкото до другите по-съществени показатели от техническата спецификация на Empulse, то теглото на версия 6.0 e 163 кг, на 8.0 – 176 кг, а на 10.0 – 190 кг. Времето за пълно зареждане на литиево-йонните батерии при всяка от разновидностите е както следва: 6 часа/8часа/10 часа. Всъщност, хмм, интересно – изглежда различните версиите на Empulse са кръстени на броя часове, които са необходими за пълното им зареждане. Е, да, има и друго обяснение за това, произтичащо от автономията на отделни вариации – 60 мили/80 мили/100 мили.

Добра сделка ли е Brammo Empulse?

Добра сделка ли е Brammo Empulse?

Brammo Empulse, във всичките си три версии, вече официално може да се поръчва през фирмения сайт на производителя, а не след дълго електрическият мотор трябва да може да се закупи и през eBay. Цената не е скромна, но представете си купчините спестени пари за бензин, чиито цени, лишено от всякаква логика, поскъпват по всяко време, а към това няма да оставяте и толкова отчетлив въглероден отпечатък върху околната среда. На някои места, Калифорния например, последното се награждава с отстъпка от застрахователната премия, освобождаване от плащане на данък за превозното средство или така популярният у Америката рибейт (от англ. „rebate”) – директно връщане на част от платената цена за мотоциклета направо от компанията производител. Сделката не е лоша, трябва ни само малко повече вяра, дистрибутор за България и добро сервизно обслужване, защото това все пак са си 160 км/ч върху нейкид каф-рейсър, нищо че не бълва изгорели газове след себе си. 

Taбл.1 Детайли ( на снимката Brammo Empulse или 160 км/ч върху електрически нейкид каф-рейсър)

Модел Empulse 6.0 / 8.0 / 10.0
Размери 2050 х 780 х 1060 мм
Височина на седалката 810 мм
Сухо тегло 163 кг / 176 кг / 190 кг
Препор. макс скорост 160 км/ч
Двигател Електромотор
Мощност 40 kW
Въртящ момент 80 Nm
Запалване Електрическо
Резервоар (капацитет) Батерия с капацитет 6 kWh / 8 kWh / 10 kWh
Спирачки (предни) Brembo (два диска)
Спирачки (задни) Brembo (един диск)
Предно окачване Обърната телескопична вилка
Задно окачване Works Performance Shock хидравличен амортисьор
Колела Отпред: 120/70-17"; Отзад: 180/55-17" / Гуми Avon VP2 Supersport
Цветова гама Червено
Цена $9 995 / $11 995 / $13 995

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio