Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Прототипи

Прототипът ION

4075 прочита 16.12.2010 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

ION е базиран на Kawasaki ZX6 от 1996 година електрически мотоциклет. Всъщност прототип на електрически мотоциклет. Той се явява дипломната работа на студента по индустриален дизайн Том Мисели от Апалейчиан Юнивърсити, Флорида. Това не е първия такъв случай – студенти с подобни проекти под път и над път, - но не винаги резултатът е достатъчно сполучлив, както е с ION. Външният вид продава и на Том Мисели не му е убегнал този фундаментален принцип, защото това, което е било едно невзрачно Kawasaki ZX6, той е успял да превърне в уникално изглеждащ, напълно облечен, спортно ориентиран електробайк, развиващ ≈130 км/ч с неговите 46 електрически възпроизвеждани конски сили.

ION със сигурност не е най-бързият електрически мотоциклет, но предлага отлична аеродинамика благодарение на покриващите го изцяло обтекатели. Дизайнът на облеклото на ION е една от фокусните точки, формиращи общото впечатление за неговия външен вид. Друг много силен акцент по отношение на дизайна е специално проектираният LED фар, който плюс това е и по-лек от конвенционалните осветителни органи, разпространени сред двуколесните. Според създателят на прототипа обаче най-трудно и времеемко е била направата именно на декоративните панели, спомагащи със своя аеродинамичен профил да се намали челното съпротивление на мотоциклета и следователно да се увеличи максимално неговата автономност. Те са изработени от стъклопласт, отново за да се олекоти машината. Все пак такава е изходната позиция за всички конструктори на електрически мотоциклети – пести се тегло от всеки компонент, за да се вложи накрая спестеното в по-солидна батерия, която да осигурява някакъв рационален минимален пробег. При ION автономията е 96,5 км, докато необходимото време за пълно зареждане на батерията е шест часа. Достатъчно е само да се свърже моторът към най-обикновен контакт от електрическата мрежа.

Електромотор от голф-количка задвижва ION

Електромотор от...

Задвижването на ION се осигурява от 24 броя 40-амперови литиево-желязно-фосфатни батерии Thundersky и трифазен електромотор модел AC15 от количка за голф на Hi Performance Electric Vehicle Systems, име, познато само на любителите на голфа, убеден съм. Освен това, заедно с баща си Франк Том работи по компактна 2-степенна скоростна кутия, която да е съвместима с електромотора, както и по система за мениджмънт на електрическия заряд на батерията. Също така младият дизайнер заявява намерението си в бъдеще да проектира своя собствена рама, която да позволява вграждането на 60-амперови батерии в ION.

Малко е вероятно този независим проект да стигне до реално производство, но без съмнение ще послужи за трамплин в кариерата на още един талантлив мотоциклетен конструктор със зелена визия за бъдещето на двуколесните. Колкото до творението му, то наистина заслужава внимание, най-малкото от наша страна, бидейки мотоциклетни ентусиасти.

Детайли

Детайли
 Марка  -
 Модел  ION
 Година на проекта
 2009
 Година на влизане в производство
 -

 Двигател

електромотор AC15 на Hi Performance Electric Vehicle SystemsДруги снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio