Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Представяне

Неизбежно: бъдещето и Brammo Enertia Plus

3263 прочита 13.11.2010 1Коментара Добави коментар e-motocafe.net

Чисто новата Enertia Plus е подобрена версия на електрическия мотоциклет Enertia на компанията Brammo, който се появи на пазара преди около година. Американската фирма производител, изглежда, е един от малкото добри примери за това как трябва да се правят нещата в тази индустрия. Brammo са положили най-големи усилия да отстранят основния недостатък на стария си продукт, като паралелно с това са взели под внимание всички потребителски забележки и каквото не е било харесвано преди е променено в новата Enertia Plus. Ето откъде идва “Plus” в името на новата версия – тя има двойно по-голям капацитет на батерията и оттам удвоена автономност. Това беше споменатият основен недостатък на предишния модел Enertia. Неговата 6-клетъчна литиево-йонна батерия беше със заряд 3,1 kWh и даваше на електробайка не повече от 65 км автономен пробег, докато сега, при Enertia Plus на мястото на старата батерия има нова такава, макар и с абсолютно същите размери,  със заряд 6,0 kWh, увеличаваща автономността до много по-приемливите 130 км. Подобрение със 100% по фундаментален показател! Кога днес се вижда нещо подобно в машиностроителната индустрия въобще? Никога по принцип. Да не говорим за мотоциклетния бранш, където повече от каквито и да са технически показатели се променят цвета и формата на пластмасите. Затова – поздравления за Brammo. Това, че са малка компания е нещото, което им позволява толкова бързо и ефективно да въвеждат подобрения в продукцията си. Ограниченият асортимент (досега един модел, но скоро и втори - Brammo Empulse) и съсредоточеното на едно място производство дават на Brammo гъвкавост, каквато големите масови производители не могат да имат.

Едно отклонение...

Въпросът „За” или „Против” електрическите мотоциклети. Да, знам какво си мислят голяма част от колегите моторджии, както съм наясно и, че всъщност малцина от тази същата част ще прочетат настоящата статия – „Никога няма да си взема такава тротинетка. Ще видим аз като паркирам моя ЦБР/Шадоу/.../Нинджа до тази Енерция по кое ще се заглеждат. Моето си прилича на истински мотор, а това е батерия с колела...” и други подобни много задълбочени разсъждения. Идеята тук е друга обаче. Става дума за алтернатива на конвенционалните двуколесни с ДВГ, за правилно реализирана екологично съобразна концепция, за бъдещето, което чука на вратата и още, и още. Разбира се, това не е предложение за всеки. Продукт, който да е за всички не съществува, но времето за реализацията на един такъв проект назряваше през последните няколко години, за да се появи най-накрая Brammo Enertia Plus – първият действително „работещ” електробайк, поне аз го виждам по този начин. Но достатъчно с отклоненията, обратно на пътя.

Ново в модела и някои съществени технически характеристики

....................................................................дисагите GIVI са допълнителна опция

Удвоеният капацитет на батерията и съпътстващото двукратно нарастване на автономията не са единствените новости по Enertia Plus спрямо предшественика без Plus в името. Независимо от новата батерия теглото на мотоциклета се е запазило и кантарът пак показва 145 кг, това първо. Второ е опростеният способ за зареждане – само включваш в контакта и забравяш. Трето нововъведение е подмяната на стария заден амортисьор Elka с нов такъв от Works Performance. После имаме още намалена следа, по-тесен радиус на завиване, подобрена геометрия на окачването, кормило, изместено с 2,5 см към ездача и четири нови цвята. Запазени са качествените маркови компоненти - вилка Marzocchi и спирачки Brembo – от старата версия. Максималната скорост за модела остава непроменена на 95-100 км/ч.

Важно: автономността на мотоциклета зависи и се влияе осезаемо от теглото на полезния товар (ездач и багаж), скоростта на движение, колко интензивно се ускорява, броя на пусканията и спиранията на електромотора, особеностите на пътната настилка, силата на насрещния вятър и промяната в денивелацията на пътя (изкачване на баири). При комбинация от неблагоприятни условия автономността нормално се очаква да пада до под 80 км. Иначе тя спокойно трябва да надвишава цитираните 130 км. Пълното зареждане на батерията ще отнема осем часа. Нейният живот пък е изчислен на 65000 км или 500 цикъла на зареждане, при което ще се достигне 90% износване и тя ще подлежи на смяна. Накрая остава само да вмъкна, че Enertia Plus е със скоростна кутия Direct Drive, което означава, че няма смяна на предавки, нито съединител. Всичко е замислено така, че да направи карането в градски условия максимално лесно и приятно (видео). Там е прицелен Enertia Plus.

Конкуренцията

Конкуренцията

Конкуренция на Brammo и новата им Enertia е Zero S – електрическото супермото на Zero Motorcycles. Сега обаче, освен че неотдавна Enertia спечели срещу Zero S в съпоставителен тест на Motorcycle.com за най-добър електробайк, предложението на Brammo вече има 50% по-голяма автономност не само от своята предходна версия, а и от основния си конкурент. Погледнато в перспектива Enertia Plus, заради всичките й технически особености, ще си съперничи истински с конвенционалните скутери, поне преди и те да извършат трансформацията от бензин към електричество. Това при положение, че Brammo съумеят да преборят предразсъдъците на традиционно консервативното по тези въпроси мотоциклетно съсловие.

$8995 е цената на Brammo Enertia Plus

.....................................................Peacekeeper Blue е една от новите цветови схеми

По проект Brammo Enertia Plus ще струва $8995 или с $1000 повече от стария модел. Безплатен обяд няма все пак, но в този случай по-високата цена наистина е оправдана от значителните подобрения. Производството на новия електрически мотоциклет е предвидено да започне по някое време идната пролет във фабриката на Brammo в Ашланд, Орегон. Собствениците на предишната версия Brammo Enertia също са късметлии, защото от компанията имат изключително съблазнителна програма за лоялни клиенти. Съгласно нея всеки горд собственик на старата Enertia ще получи $2500 отстъпка от цената на новия модел. Освен това някой от първите хиляда човека с предварителна заявка за версия Plus ще получи своя мотоциклет безплатно.

С това предложение за електрически мотоциклет видът на задвижваните с ток двуколесни вече наистина може да се настани удобно в сърцата и гаражите на много хора, обитаващи урбанизираните райони на планетата. Ние пък ще станем свидетели как доскорошното бъдеще от научната фантастика ще се превърне в реалност. Все пак във времевия континуум бъдещето винаги неизбежно настъпва, а в случая, с него и Brammo Enertia Plus.

Taбл.1 Детайли ( на снимката Неизбежно: бъдещето и Brammo Enertia Plus)

Модел Enertia Plus
Размери 2070 x 845 x ???? мм
Височина на седалката 810 мм
Сухо тегло 145 кг (оборудван)
Препор. макс скорост 95-100 км/ч
Двигател Електромотор
Капацитет 6,0 kWh
Мощност 13 kW при 4500 об/мин.
Въртящ момент 40 Nm при 0-1450 об/мин.
Скоростна кутия Direct Drive (автоматична)
Спирачки (предни) Brembo (един диск)
Спирачки (задни) Brembo (един диск)
Предно окачване Marzocchi Shiver обърната телескопична вилка с ход 12,75 см
Задно окачване Works Performance хидравличен амортисьор с ход 12,75 см
Колела Отпред: 18"; Отзад: 17"
Цветова гама Черно / Сребристо / Светло синьо / Червено
Цена $8995

Галерия

| 14.11.2010 | emil
Добра статия, но не съм сигурен дали тия ел.мотори ще изместят моторите с ДВГ

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio