Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Шлемове и броня

Knox Handroid – бъдещето на мотоциклетните ръкавици

5494 прочита 22.09.2010 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

Британският производител на защитна мотоциклетна екипировка Knox, известен най-вече със своите висококачествени протектори, тази година задълбочи специализацията си, създавайки революционните ръкавици Handroid. Всъщност линията от ръкавици на британците включва четири различни модела. Първите три - Zero, Recon и Biomech - могат да се считат за последователни стъпки от еволюционното развитие на ръкавиците Knox, което моделът Handroid ознаменува. Zero са водонепропускливи, Recon – класически моделирани, Biomech – ориентирани към цивилните ездачи в спортния клас, докато Handroid са напълно подготвени за състезателната писта.

Революцията започва с желанието за промяна, а такова очевидно не е липсвало на инженерите от Knox. Те игнорират широко приетата концепция при мотоциклетните ръкавици, където защитата се съсредоточава в кевларени и/или други подсилващи конструкции около кокалчетата на пръстите, а всичко останало е малко или много въпрос на дизайнерска визия.

Закопчаване Boa

Закопчаване Boa

Няколко патентовани идеи стоят в основата на радикалната концепция зад тези ръкавици. Закопчаването е дело на Boa Technology, фирма която е специализирана в това да направи връзките (за обувки) непотребни поне в продуктите, предназначени за мотоциклетния бранш. Knox внедряват Boa – под това име е патентът на Boa Technology за съответната технология - с желанието да подобрят традиционното Velcro закопчаване при ръкавиците. Boa представлява система, контролирана чрез издаден кръгъл механизъм, който се намира върху горната част на предмишницата на ръкавицата. Към този механизъм е прикрепен кабел, изграден от два снопа стоманени нишки. Вътрешният сноп се състои от седем сплетени нишки самолетна стомана обвити отвън от още дванадесет стоманени нишки. Целият набор от деветнадесет нишки после е облечен в специален полимерен материал с антиабразивно покритие. Всичко това дава доживотна гаранция на системата и по презумпция я прави безотказна. Контролът на закопчаването е пределно прецизен, а употребата на механизма става с обикновени въртеливи движения на „копчето”. 

SPS система за предпазване на лодковидната кост

SPS система за предпазване...

SPS пък е приносът на Knox в недългия, но съществен списък с патентовани нововъведения при ръкавиците Handroid. SPS е патент на британците още отпреди три години, но едва сега системата за защита на лодковидната (още ладиевидна) кост намира реално приложение. Тя предпазва ездачите от тежки контузии в деликатната област на китката, точно където кръвоснабдяването е оскъдно и зарастването на травми е много бавно, а също така болезнено. На всичко отгоре твърде често контузиите на лодковидната кост придобиват хроничен характер. Те са довеждали до края на не една и две състезателни кариери. Причината за това е, че се губи сила в движенията от китката и не може да се упражнява нормално необходимата такава, за да бъде ефективно управляван един мотоциклет. Именно този тип контузии се стремят да предотвратят инженерите на компанията Knox, въвеждайки SPS. В действителност системата е нищо повече от три пластмасови плъзгача върху частта на ръкавицата, която покрива най-издадените части на дланта. При падане често ръцете са първи да се сблъскат с асфалта, просто по инстинкт се предпазваме с тях, и вместо кожата на ръкавицата да получи сцепление с асфалта, обстоятелство което е главен причинител на описаната по-горе травма с лодковидната кост, то пластмасовите плъзгачи поемат движението и позволяват на ръцете да продължат нормалния си ход по асфалта. Така се избягва по-неприятния сценарии с усукване на китката, вероятни съпътстващи фрактури и последващи усложнения.

Екзоскелетната технология на Knox

Екзоскелетната...

Най-интересната технологична новост на ръкавиците Handroid по всички критерии трябва да е екзоскелетната структура на пръстите, която, ако не повишава силата ви, както може да са се надявали някои, то поне би следвало безпогрешно да предпазва метакарпалните кости на предкитката (оцветени в зелено на снимката вляво). Никой друг производител на мотоциклетна екипировка досега не е мислил за тяхната сигурност. Специален гумиран материал изгражда „костите” на екзоскелета за всичките пет пръста. Тези гумирани части са предназначени да абсорбират енергията от удара върху цялата дължина на пръстите, кокалчетата и метакарпалните кости без наличието им да ограничава свободата на движение.

Използвани материали

Последното нещо относно Handroid е може би това, с което трябваше да започнем – материалът за тяхната направа. Разбира се, в толкова революционен продукт не може да се влагат обикновени материали. Ето защо Knox Handroid са частично направени от кожа на кенгуру. Принципно кожата на двуутробните бозайници се слави с особено ценени в текстилната промишленост качества, позволяващи тя да бъде рязана на изключително тънки слоеве без да се нарушава нейната здравина. Това е така, защото за разлика от телешката кожа в кенгурската няма следи от потни жлези и еластинът е равномерно разпределен по цялата й дебелина. Тази структура прави кожата на торбестите животни 10 пъти по-разтеглива от телешката и в същото време 50% по-здрава от ярешката. В разглеждания случай парче от кенгурска кожа подсилва долната част на дланта. И все пак, кенгурската кожа е била многократно използвана за направата на мотоциклетна екипировка доста преди Knox да прибягнат до нея.

Останалата част от коженото покритие на всеки чифт ръкавици Handroid е обработена по специален маниер в Япония. Използваният еластичен полиестер също е дело на японци. Всичко свидетелства за високо качество, а към него трябва да прибавим и едно от най-добрите равнища на комфорт, що се отнася до ръкавици. Цената на един чифт е 160 британски паунда. Налични са в четири разцветки: черно, бяло, червено и синьо. В продажба са от месец март тази година. Няма ги на българския пазар.

Други снимки в рубриката

31.05.2011     |        Шлемовете O'Neal
07.02.2011     |        Шлемовете Grex
17.06.2010     |        Екипировка Joe Rocket
12.05.2010     |        Шлемовете M2R
Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio