Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Представяне

JAWA 650 Classic – ретро модернизъм от Чехия

7516 прочита 11.09.2010 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

JAWA 650 Classic е най-класическият, нещо загатнато и от името му, представител в гамата на легендарния чешки производител и мотоциклет, чиято принадлежност към конкретен сегмент е трудно да се определи еднозначно. В 650-кубиковото семейство на JAWA има още два модела – Dakar и Style – все интригуващи машини, с първата от които Classic споделя двигателя, а с втората и много повече. Dakar е чисто ендуро, а Style попада в класа на експанзивните спортстъри. Какво остава за Classic тогава? Видът му достатъчно ясно показва, че е круизър, но общото със спортстъра Style твърде лесно се открива в някои детайли като конструкцията на ауспухната тръба например или пък сходния силует. Самият създател на Classic, някой си господин Крал, споделя, че мотоциклетът трудно може да бъде категоризиран към даден клас от вече съществуващите и добили гражданственост, а по скоро, твърди той, моделът създава свой собствен клас – 650 Classic. Пристрастията тук са очевидни, както и факта, че все пак JAWA 650 Classic най-близко наподобява круизър - един нетипичен, доста интересен, ретро-модернистичен круизър.

Дизайн и конструкторски особености

Дизайн и конструкторски...

JAWA 650 Classic е елегантна машина, конструирана да бъде лесно управляема и привлекателна за почитателите на мотоциклети с класическо излъчване. Много ниското разположение на седалката – едва 712 мм – е в основата на лесния контрол над мотоциклета. Кормилото и ръкохватките са съгласувани във всяко отношение с тази височина на седлото, за да се получи удобна позиция за ездача, докато малкото килограми на мотоциклета – само 180 (суха маса) - са още един фактор неутрализиращ дългото междуосие, което е определящо за стила на чешкия круизър. Разстоянието между стъпките на двете колела е 1525 мм и дава на JAWA-та друг от отличителните й белези, това е дългата верига. И тя му отива. Класическият ретро стил на 650 Classic се подсилва допълнително от неговата визуална прилика със старите модели от славното минало на тогава чехословашкия производител. Всичко най-необходимо го има и си е на точното място, без излишни глезотии, ако оборотомерът може да мине за такава. Линиите на дизайна са чисти, ненарушавани от компактния едноцилиндров двигател.

Едноцилиндров Bombardier Rotax задвижва JAWA-та

Едноцилиндров Bombardier Rotax...

Двигателят, използван и при трите модела от 650-кубиковата серия на чехите е изпитаният, отдавна доказал се при половин дузина други мотоциклети Rotax (по-точно Bombardier Rotax) австрийско производство. Той e DOHC, четиритактов, с четири клапана, водно охлаждане и електрически стартер. Скоростната кутия към агрегата е 5-степенна, а съединителят – многодисков в маслена баня. Горивната система, за добро или зло, е карбураторна. Карбураторът е произведен от BING – американска марка, традиционно сътрудничеща си с Rotax. Предното окачване пък е дело на Paioli и представлява телескопична вилка с ход 150 мм, докато задното е с двойка хидравлични амортисьори и ход 80 мм. От социалистическото наследство на JAWA не е останало много, даже почти нищо, съдейки по имената на компонентите, изграждащи техните мотоциклети. Независимо от това пак се усеща почеркът на старата соц-школа, но по един приятен начин, нещо като модерен комунизъм, ако не броим приятната част. Тази асоциация обаче е по-скоро плод на меланхолията по отминалите времена, с която мотоциклетът заразява страничния наблюдател.

Единственото противоречие в цялостния вид на круизъра е сдвоената тръба на ауспуха (виж водещата снимка), но дори тя става привлекателна след известно взиране и премисляне, защото прави 650 Classic да изпъква. Ауспухът, така както е реализиран, слага силен акцент върху лявата страна на мотоциклета. Негов контрапункт отдясно, без дори близо да го компенсират, са големият единичен спирачен диск на предното колело и дългата верига на вторичната предавка. Контрастът в профилите е освежаващ. Той кара машината да изглежда еднакво интересна по два различни начина. Зависи кой профил е на показ.

JAWA 650 Classic с кош

......................................................................................................Velorex 565

Бонус на 650 Classic е възможността към него да се прикачи кош, модел Velorex 565, при което се получава добра комбинация и качествена алтернатива на руските Ural. Руснаците, в чийто каталог принципно преобладават мотоциклетите с кош, напоследък много вдигнаха цените, затова изборът на JAWA за техен заместител е напълно основателен. С кош обаче иначе достатъчните 47 к.с. на едноцилиндровия двигател Rotax ще се видят оскъдни. Плюс това разходът на гориво се повишава, а резервоарът е с вместимост 14,2 литра (1,5 литра резерва), от които няма и капка в излишък. Все пак, в соло конфигурация 650 Classic е икономичен, с разход под 5л/100 км. За изгорелите газове от оползотвореното гориво пък е предвиден каталитичен неутрализатор. С негова помощ чехите осигуряват за двуколесната си продукция пазар и в Европа. Без катализатора мотоциклетите им покриват само Евро 2 стандарта за вредни емисии.

Конкуренцията

Като конкуренция на 650 Classic някои автори виждат Kawasaki W650, но в действителност между японската ретро класика и JAWA-та няма нищо общо освен еднаквия работен обем на двигателите. Triumph Bonneville е второ не съвсем удачно предположение, защото тук разликите са още по-големи. По линия на достъпността Royal Enfield са най-близкият съперник, предлагайки сходен пакет с класиките си Bullet и Electra EFI, но пък те се базират на коренно различна концепция. Малко по-точно попадение е сравнението с Moto Guzzi Nevada Classic 750 (на горната снимка вляво), но нашият победител е Урал „Вълк” (долу вляво). Той единствен измежду изброените, освен всичко останало, съхранява и същите ценности от времето на социалистическото машиностроене. Влагам най-добрия възможен смисъл в тези думи. Излиза, че на два фронта – при круизърите и при моторите с кош – изправяме възраждащата се JAWA срещу устойчивия в тези два сегмента Ural.

Европейски мотоциклет на почти азиатска цена

Европейски мотоциклет на...

JAWA 650 Classic е наличен в черно или червено, без да броим лимитираната му серия отново в червено, но с хромиран резервоар и някои допълнителни изтънчени нотки в дизайна. Предпазно-декоративната шина около предния калник, която забелязвате на някои фотографии е отделна допълнителна опция. Малък набор от други аксесоари също е на разположение за желаещите да персонифицират мотоциклета си. Добрата новина е, че централната стойка влиза към стандартното оборудване, поне аз си отдъхнах. Цената на 650 Classic възлиза на около 12 000 лева, което е отлична сделка за машина, биеща по технически показатели непосредствените си конкуренти и произведена в ЕС, от нация с изявен афинитет към техниката, а не в Индия, ако говорим за Royal Enfield например.

Taбл.1 Детайли ( на снимката JAWA 650 Classic – ретро модернизъм от Чехия)

Модел 650 Classic
Размери 2215 x 850 x 1135 мм
Височина на седалката 712 мм
Клиренс ≈160 мм
Сухо тегло 180 кг
Препор. макс скорост 155 км/ч
Двигател DOHC, едноцилиндров, четиритактов, 2 клапана, водно охлаждане
Капацитет 651,9 cc
Мощност 47 к.с. при 6500 об/мин.
Карбуратор Карбуратор BING 94/40/146
Въртящ момент 57 Nm при 5000 об/мин.
Запалване Безконтактро CDI / електрически стартер
Скоростна кутия 5-степенна механична
Резервоар (капацитет) 14,2 л (1,5)
Спирачки (предни) Единичен диск, Ø 320 мм
Спирачки (задни) Единичен диск, Ø 220 мм
Предно окачване Телескопчна вилка Pioli, ход 150 мм
Задно окачване Двойка хидравлични амортисьори, ход 80 мм
Колела Отпред: 90/90-18"; Отзад: 130/90-16"
Цветова гама Черно / Червено
Цена ≈12 000 лв.

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio