Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Прототипи

Прототипът Ducati Strega

2955 прочита 21.06.2010 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

Strega е уникален прототип на спортен мотоциклет от прочутата марка Ducati, дело на дизайнера Алби Спангенберг. Името Strega идва от италианската дума за “вещица” и придава допълнителен колорит на машината, предназначена за опитни, зрели мотоциклетисти. Прототипът обединява ексклузивната визия с маневреност и чиста първична мощ, все неща от традиционния арсенал на Ducati.

За визията на Strega Спангенберг е черпил вдъхновение от дизайна на френския изтребител Dassault Rafale и този, използван при предишни модели на италианския мотоциклетен производител от Болоня. Все пак концептуалната разработка запазва вида на класическия мотоциклет, но впечатлява с конструкцията на предния калник, който обгръща колелото и го скрива под аеродинамичната си форма. Впечатляващ е също почти незабележимият преход от калника към основната част на шасито, сякаш са едно неразделно цяло. Други аспекти от дизайна пък се съобразяват с използваната тръбна рама с trellis структура и нетипичното предно окачване.

Често мотоциклети изцяло облечени с обтекатели придобиват издут и тежък вид, но тук, за да се избегне именно този ефект, задният блок на двигателя е оставен открит, показвайки изяществото на V-образния двуцилиндров агрегат Desmo. Тръбите на ауспухите водят началото си пак оттам и на свой ред разкрасяват визията на Strega. Общо взето предницата и задницата са два контрапункта, които обаче си помагат в постигането на тази цялостна балансирана визия на прототипа.

Най-радикалното в концепцията при всички положения е формата на предния калник. Действително той не е свързан неподвижно с обтекателите на шасито, защото това би означавало и невъзможност мотоциклетът да завива. Всъщност калникът е изграден от отделни части, които са скрепени така, че да позволят завиването на колелото, докато то все пак остава скрито под обтекаемия му профил за по-добра аеродинамика.

Към другите забележителни характеристики на Ducati Strega можем да споменем моношарнирът на задното окачване, гарниран с почти хоризонтално разположен моноамортисьор, както и заглушителят на ауспухите, изработен от формован при висока температура полимер.

И докато повечето мотоциклетни концепции, с които се сблъскваме напоследък са само на ниво компютърни изображения, то южноафриканският дизайнер Алби Спангенберг не се е ограничил дотам. Той е изготвил детайлен макет от полиестерна смола в мащаб 1:6, така че имаме един сравнително „по-готов” прототип.

Ducati Strega е много любопитна концепция, възползваща се от интригуващи нови идеи по отношение както на дизайна, така и на техниката. Засега нищо повече.

Детайли

Детайли
 Марка  Ducati
 Модел  Strega
 Година на проекта
 2010
 Година на влизане в производство
 -

 Двигател

Desmo, V-образен, двуцилиндровДруги снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio