Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

За начинаещи

Смяна на маслото

9565 прочита 20.02.2010 1Коментара Добави коментар e-motocafe.net


Смяната на маслото е най-лесният и ефективен начин да удължите живота на своя мотоциклет. Тя трябва да се извършва според интервалите за поддръжка в наръчника към мотоциклета или иначе всяка година, което дойде първо. Принципно интервалът за смяна на маслото и масления филтър са равнява на пробег от 10 000 км, но само за разработени двигатели. Другата възможност за смяна на едногодишни интервали без да е изминато заложеното разстояние и без оглед отработеното време на двигателя е по-малко препоръчителна, но има своите поддръжници. Главният довод тук е, че през студените месеци, когато повечето мотори по нашите географски ширини биват зазимявани, маслото се утаява и губи част от полезните си свойства. Това се отнася главно за машините с карбураторна горивна система, при които е по-лесно бензинът да замърси маслото, така че трябва допълнително внимание. В крайна сметка кое правило ще следвате е ваш личен избор, а сега ще изясним същността на самата операция по смяна на маслото.

Първото нещо е да набавите подходящите за вашата машина масло и маслен филтър. След това намирате подходящо място за извършване на операцията, снабдявате се с необходимите инструменти - обичайно е един единствен гаечен ключ, - намирате няколко парцала и някой сравнително широк и не много висок съд, който да събере наличното в машината масло и едва тогава пристъпвате към същинската част. Тази своеобразна логистична подготовка е важна, защото не бихте искали да търсите парцал, след като вече сте се изцапали или пък да се чудите къде да източите маслото следварително. Работата си е мръсна, да, но не е сложна и не отнема повече от 30-40 минути, а след няколко смени и двойно по-малко.

И така, същинската част. Тя започва с подгряването на двигателя. То е най-добре да става чрез кратко динамично каране вместо на празен ход. Целта е старото масло да се загрее, което да намали плътността му и да позволи по-пълното му изтичане в последствие. Приемаме, че след подгряващия тур се връщаме на предварително избраното място за смяната. Изправяме мотоциклета на централната му стойка, ако има такава или иначе на пачи крак. Допълнителните задни стойки могат да са само предимство тук.

Огледайте къде са болтовете на пробката и филтъра. Разхлабете този на пробката и едновременно с това наместете съда за източване отдолу, защото веднага ще започне да капе масло. После развийте изцяло болта, като внимавате да не падне в съда с горещата течност. Няма да е фатално, но става двойно по-мръсна работа. Оставете старото масло да се източва поне пет минути.
 


Ако ще сменяте и масления филтър, което си е препоръчително с всяка смяна на маслото, тогава сега е момента да развиете и неговия болт. При свалянето му внимавайте да не изгубите уплътнителните пръстени и пружинката на капака на филтъра. Инспектирайте О-образния пръстен за поражения. В случай, че откриете такива, то сменете пръстена с нов. Намаслете малко всички уплътняващи съединения, напълнете новия филтър до ¼ с неизползвано масло, за да го подготвите по този начин и сглобете, като замените стария филтър с новия и го завиете на мястото му. Веднъж щом старото масло се е оттекло напълно можете да завиете и капачето на пробката. Уверете се, че преди да налеете новото масло добре сте затегнали болтовете, с които сте си имали взимане-даване. Докато наливате новото масло постоянно следете за неговото ниво. Имайте предвид, особено ако сте нетърпеливи при източването, че може да са останали няколко десетки, максимум до 100-тина, милилитра от старото масло по стените на картера.

Със затваряне на капачето за доливане и запалването на двигателя операцията по смяна на маслото приключва. Остава само да проверите дали няма теч и сте готови за нови 10 000 км по пътищата без да си цапате ръцете.

P.S. Отървете се от старото масло според предписанията за екосъобразност на етикета.  

Галерия

| 21.02.2010 | Emil
Добри съвети, дано някои млади/начинаещи момчета ги прочетат, защото са важни.Браво

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio