Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Представяне

Ретро класиката Royal Enfield Bullet Electra EFI

5025 прочита 10.02.2010 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net
 
Класическият мотоциклет в ретро стил - Royal Enfield Bullet Elelctra EFI, - наследява своя предшественик и съименник от 50-те години на миналия век, но сега вече с унитарна конструкция на двигателния блок, т.е. задвижващият агрегат и скоростната кутия се помещават на едно място, японски горивен инжекцион Keihin и няколко други намека за по-близка до днешно време рождена дата. Всъщност новата Electra EFI външно почти не се различава от стария модел, но в технически аспект напредъка е значителен. Двигателят на Electra е същия като при модела Bullet Classic 500 и останалите представители на легендарната серия Bullet. Той беше въведен в експлоатация от индийците през 2008 година, а унитарната му конструкция UCE допринася за изключително повишената надеждност, подобрената икономичност и отговаряне на стриктните Euro 3 норми за вредни емисии. Последното е и най-важното, защото иначе индийците не биха могли да продават продукцията си на европейския пазар, който е водещ за този тип мотоциклети. Отначало класическият ретро мотор се произвеждаше само с цел износ, но после, след безброй настойчиви молби, беше пуснат в продажба и в Индия.

Ново и старо

Ново и старо
Въпреки, че марката Royal Enfield вече повече от половин век води своето съществуване в Индия, а не на Албиона, произвежданите там машини носят неподправения британски дух от средата на двадесети век. Electra EFI не е изключение. Това е класически мотоциклет с опростен ретро дизайн, доведен сякаш насила в нашето съвремие, и  типичен представител на британските едноцилиндрови двуколесни, за които се счита, че осигуряват най-неповторимото удоволствие от ездата. В съчетание с комфорта, предоставян от двойката газови амортисьори с 5-степенно регулиране на задното окачване, новата Electra е в състояние да предложи наистина незабравими емоции. Звукът от 499-кубиковия двигател, излизащ през дългата тръба на ауспуха, на свой ред напомня за отминали времена и придава още един нюанс за класическо усещане. Оскъдното оборудване върви в съгласие с наложения цялостен ретро стил, но все пак не всичко е оставено постарому. Добавена е индикация за горивото, която сигнализира, когато в 14,5-литровия резервоар останат само 1,5 литра гориво, на колкото е определена резервата. Със сигурност това ще се случва на немалки интервали или пробег от поне 430 км, защото агрегатът е много икономичен - 3,3 литра на всеки 100 км. Горивната система, както споменахме, се контролира от електронен инжекцион, който още допринася за намаляването на вредните отработени газове. С негова помощ Royal Enfield успяват да посрещнат строгите изисквания на Euro 3 стандарта. Ето как японците практически върнаха една измежду най-старите мотоциклетни марки обратно в Европа. Разбира се, и катализаторния преобразовател в ауспуха има пръст в това.

Предимства и недостатъци

 
Обновеният Royal Enfield Bullet Electra дебютира през 2008 година и се явява най-стандартното предложение в каталога на производителя. Излъчването му, обаче, далеч не се вписва с представата за „стандартно". Оригиналност е по-правилната дума тук. При все това скептиците има за какво да се хванат. Да, Electra EFI е със скромни възможности, имайки предвид тези на съвременните мотоциклети, да - направен е в Индия и качеството на изработка, макар и оценено като добро, не е японско; вибрациите - все пак се задвижва от едноцилиндров агрегат и такива е нормално да има в сравнително изобилие; накрая седалката, която може да е неудобна за ездачи малко по-тежка категория. Elelctra EFI няма да впечатли също така с прецизно управление, но моторът, вярвате или не, ще завива натам накъдето го накарате и ще го прави със стил. Ако пък сте ентусиасти на ретро тема, то няма съмнение, че това е мотор за вашия вкус, а всички недостатъци се превръщат в предимства, защото такъв мотоциклет е не просто машина, а машина на времето. Навярно набедената за най-стандартна разновидност на Royal Enfield Bullet е най-класическият мотоциклет, правен с модерни технологии в наши дни.
 
 
Фактите от техническата спецификация на Electra EFI показват 27,5 к.с. мощност и максимална скорост от порядъка на 132 км/ч. Сухото тегло на мотоциклета възлиза на 160 кг, а готов за употреба той тежи не повече от 187 кг. Скоростната кутия се управлява от мокър съединител със седем диска и скоростен лост, който за разлика от старата версия на модела сега е поместен от лявата страна на машината. Друга новост в сравнение с преди е и четиритактовия режим, под който вече работи двигателя, но това е естествено предвид половинвековната разлика между двете генерации на Electra. В същия ред на мисли, спирачната система олицетворява прехода от минало към настояще с това, че отзад имаме барабанни спирачки, а отпред - единичен диск. Комплексната работа на двете дава предостатъчна спирачна мощ за габаритите на мотора. Към малкото странични удобства в Electra EFI пък се числи централната стойка. Кик-стартер също е наличен - кеф.  

Цената - основно предимство на Electra EFI

Цената - основно...

Накрая да поговорим за пари. Цената на Royal Enfield Bullet Electra EFI във Великобритания е 4000 паунда, което го превръща в доста примамлива оферта. Ведно с ниския разход на гориво класическият ретро мотоциклет може да претендира дори за част от дела на скутерите, като тяхна по-носталгична алтернатива в придвижването из градската джунгла. Не може да пропуснем, че през 2009 година беше представена и луксозна версия на модела Electra EFI, носеща допълнителното обозначение DL. Нейната цена е с 200 паунда отгоре. Отличава се с щедрото хромирано покритие и ръчно изрисуваната емблема на марката върху резервоара. Още - допълнителни калобрани и пластмасови предпазители на резервоара. Действително Electra EFI няма да е изборът на мнозина въпреки достъпността му. Той не е мотоциклет за всеки, само за онези, които са пределно наясно с какво ще се сблъскат, колко ще изгубят и спечелят. Оценката на баланса от „за" и „против" е критичен преди крайния избор да се купи такъв мотоциклет.  

Taбл.1 Детайли ( на снимката Ретро класиката Royal Enfield Bullet Electra EFI)

Модел Bullet Electra EFI
Размери 2160 x 800 x 1050 мм; 1370 мм междуосие
Височина на седалката 820 мм
Клиренс 140 мм
Сухо тегло 160 кг; готов за употреба ≈187 кг
Препор. макс скорост ≈132 км/ч
Двигател Едноцилиндров, четиритактов, с въздушно охлаждане; унитарна конструкция на двигателния блок (UCE)
Капацитет 499 сс
Мощност 27,5 к.с. при 5250 об/мин.
Карбуратор Безкарбураторна инжекционна система Keihin EFI (Electronic Fuel Injection)
Съединител Мокър със седем диска
Въртящ момент 41,3 Nm при 4000 об/мин.
Запалване Електронно / електрически и кик-стартер
Скоростна кутия 5-степенна
Резервоар (капацитет) 14,5 литра (1,5 литра резерва)
Спирачки (предни) Единичен диск, Ø 280 мм
Спирачки (задни) Барабанни, Ø 152 мм
Предно окачване Телескопична вилка
Задно окачване Два газови амортисьора с 5-степенно регулиране
Колела Отпред: 90/90–19''; Отзад: 100/90–19''
Цветова гама Червено / Синьо / Черно; За версия DL - Хром с черно
Цена ≈9100 лв. по данни от Великобритания

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio