Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Представяне

Kawasaki ZZR600 = девет живота

7343 прочита 16.01.2010 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net


Kawasaki ZZR600 е еталон за добре конструиран, бърз, практичен и достъпен спортен мотоциклет от средния клас. Означението ZZR обаче, се използва от Kawasaki, за да разграничи моделите от тяхната гама, които се характеризират с не чисто спортната си същност. В пълна сила това важи и за ZZR600, защото той обединява спортния стил с туристически комфорт и произтичаща от тази комбинация многовалентност. Kawasaki ZZR600 има изграден солиден имидж на машина за ежедневна употреба в урбанистичния пейзаж на нашето съвремие, но също и в крайградския ареал. Ето кое съхранява модела в продължение на толкова много години.

Спортният турър на Kawasaki дебютира в началото на деветдесетте години на миналия век. Тогава той се различава значително по-малко от чисто спортно ориентираните си братовчеди под етикета на серията Ninja, но с времето, докато технически машината остава почти същата, то външно тя търпи по-значими козметични промени и еволюира в това, което е последно известния й облик.

Kawasaki ZZR600 в по-ранната му европейска премяна

Kawasaki ZZR600 в по-ранната му...
Моторът излиза почти едновременно на европейския и американския пазар, като версиите се различават не само на вид, а и по отношение техническите им показатели. Общо взето европейският ZZR600 е по-тежък и с подчертано туристически привкус в дизайна и получава означенията D1, D2, D3, а после от Е1 чак до Е13 през 2005 година. На свой ред неговият американски еквивалент е по-лек, по-мощен и по-приспособим, било то към спортната му роля, туристическата или към амплоато му на средство за ежедневна употреба. Това обуславя факта, че втория надживя събрата си, плени сърцата на хиляди моторджии, не само в Северна Америка, и си спечели славата на изключително сполучлив мотоциклет. Всъщност Зелените са известни с това, че обичат да поддържат живи за дълго време определени модели от каталога си. Подлагат ги на периодични и същевременно добре премерени освежаващи операции, като съхраняват всичко положително от първоначалната платформа. ZZR600 онагледява точно тази практика, която Kawasaki са упражнили перфектно в неговия случай.

Същността на модела се крие в стилния дизайн и комфорта

Подобренията по ZZR600, с течение на годините, го превръщат в превъзхождащ с качествата си мотоциклет. Най-актуалния си облик кавазакито получава през 2003 година и практически представлява преработена версия на модела ZX-6R, а това му осигурява сигурен успех сред многото почитатели на марката в САЩ. Той се отличава със стилния си и модерен дизайн отвън и съвременни технологии отвътре. Негови уникални черти са системата за охлаждане Twin Ram, която чрез емблематичния за модела въздуховод, разположен под фаровете, вкарва мощна струя хладен въздух към четирите карбуратора Mikuni; освен нея имаме и системата за контрол на газта при запалване K-TRIC, която синхронизира работата на свещите, паралелно с това осигурявайки максимална мощност във всеки диапазон на оборотите; редовият четирицилиндров двигател, с по четири клапана на цилиндър, четиритактов режим на работа, течно охлаждане и капацитет 599 куб. см е в основата на платформата, върху която се базира концепцията за спортния турър на Kawasaki; леката алуминиева периметърна рама пък обезпечава друг характерен аспект от представянето на мотоциклета - превъзходната управляемост; комфортът се обуславя от по-изправената стойка за езда, удобната седалка и височината на кормилото. Всичко това се обединява в една машина, която пленява с цялостното си представяне. В комбинация с регулируемото предно окачване, мощната спирачна уредба - два диска с 6-бутален апарат отпред и единичен диск с 1-бутален апарат отзад - и радиалните шосейни гуми вече го правят наистина неустоимо предложение. Високотехнологичния двигател е допълнен от отзивчива 6-степенна скоростна кутия, а работата на машината се следи от последно обновеният детайл в ZZR600 (2006 година) - таблото с измерителните уреди. Забелязва се липсата на уред за индикация нивото на горивото и тук американците съзират най-големия недостатък в иначе обичаното двуколесно. Работата с лостчето за контрола на горивото за тях е останал в миналото с модели като старата Ninja 250 и нейния връстник Ninja 500.
 

Поне още десетилетие живот за ZZR600...

Последно ZZR600 фигурира в каталога на Kawasaki през 2008 година, но независимо от това моделът продължава да живее своите девет котешки живота. Той е желан спътник и на пазара за употребявани мотоциклети е много търсен, разбира се, най-вече в Щатите. Опростените и стилни аеродинамични контури на шасито, дъговидния челен обтекател, огромния въздуховод, леката рама, джантите с по три спици - въобще всичко създава неповторим баланс в машината. Тя е годна както за дълги пътувания, така и за кратки, изпълнени с адреналин преходи по криволичещи пътища, а градската джунгла я превзема на един дъх. Цената на ZZR600, от друга страна, само оправдава популярността, която моделът си извоюва сред мотоциклетното съсловие. Предричаме поне още едно десетилетие живот за ZZR600 на пазара „втора ръка".

Taбл.1 Детайли ( на снимката Kawasaki ZZR600 = девет живота)

Модел ZZR600
Размери 2030 х 678 х 1175 мм
Височина на седалката 820 мм
Клиренс 145 мм
Сухо тегло 171 кг
Двигател Напречно разположен четирицилиндров, четиритактов, DOHC, с по 4 клапана на цилиндър и течно охлаждане
Капацитет 599 сс
Карбуратор 4 броя Mikuni BDSR 36R
Запалване Дигитално / електрически стартер
Скоростна кутия 6-степенна
Резервоар (капацитет) 18.2 литра
Спирачки (предни) Два диска, Ø 300 мм (шестбутален спирачен апарат)
Спирачки (задни) Единичен диск, Ø 220 мм (еднобутален спирачен апарат)
Предно окачване Касетъчна телескопична вилка с Ø 46 мм и ход 119 мм (напълно регулируема)
Задно окачване UNI-TRAC заден шарнир с ход 135 мм
Колела Отпред: 120/65 ZR-17 / Отзад: 180/55 ZR-17
Цветова гама Черно / Синьо
Цена $7299 (в САЩ)

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio