Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

байКултура

Какво е спийдуей и има ли той почва у нас?

4820 прочита 30.11.2009 3Коментара Добави коментар e-motocafe.net

 

Много газ, без спирачки - това е спийдуей. Мотоциклетен спорт, въплъщаващ най-големите достойнства от семейството моторни спортове с участието на двуколесни. Мотоциклетният спийдуей представлява състезание на четирима (много по-рядко шестима) мотоциклетисти в продължение на четири обиколки по овална писта. Тези овални писти в спийдуей средите се наричат мотостадиони, а настилката на самото трасе е от пръст, глинести шисти или гранит, като най-едрите индивидуални късове не трябва да надвишават 7 мм. Пистите са дълги между 260 до 400 метра в общия случай, но съществуват и изключения. Обикновено четирите обиколки се завършват за около една минута състезателно време. Нека обаче, да започнем със създаването на спийдуея преди да се върнем на неговите особености.

Първата документирана спийдуей проява се случва на 15-ти декември 1923 година в австралийския щат Нов Южен Уелс. Събитието дори е отразено в местен вестник - „Мейтленд Мъркюри". За основоположници на този екстремен спорт са набедени австралийците Били Галоуей и Кийт Маккей, които през 1928 година пристигат в Обединеното кралство с идеята да запознаят Северното полукълбо с новото явление. Твърди се, че надпревари от подобен характер са се провеждали в Кентърбъри година по-рано - през 1927 година, - но тогава обиколките са се въртели по посока на часовниковата стрелка, а не както е по-широко прието в спийдуея - обратно на часовниковата стрелка. За кратко изглежда, че ще се създаде разкол по отношение правилата на провеждане, както в историята на футбола се случва с отцепването на ръгбито. Все пак не се стига до там, налага се моделът за движение в посока, обратна на часовниковата стрелка. Стъпвайки и загнездвайки се на европейска почва спийдуеят се утвърждава и от своя плацдарм атакува света на моторните спортове. Сякаш, за да защити репутацията на Австралия като родина на спийдуея първият световен шампион е Лайнел ван Прааг - австралиец.

 

Обратно на особеностите и правилата за провеждане на състезанията по спийдуей. Всяко такова се състои от 20 серии. Всяка серия се състои от 4 обиколки. Във всяка серия участват по четирима състезатели (и по-рядко шестима, както вече уточнихме). Всеки състезател участва в пет серии, в рамките на които се среща с всички останали пилоти. Точкуването в отделните серии е следното: за първо място - 3 точки; за второ място - 2 точки; за трето място - 1 точка; за четвърто - 0. Краен победител в състезанието е участникът, спечелил най-голям брой точки. При равенство в резултата на двама или повече пилоти се организира допълнителна серия за определяне на победителя. Друг важен аспект е разделението на пилотите от една серия в четири коридора („А" - червен, „В" - син, „С" - жълт и „D" - бял), които е забранено да се напускат при първите 30 метра след старта. На така наречената стартова врата четиримата пилоти от дадена серия се нареждат един до друг с работещи двигатели. Потеглянето е от място, докато машините са на празен ход и в пълен покой. Ако бъде допряна стартовата лента, след подаването на зелен сигнал, прегрешилият състезател се отстранява от серията. При паданията в рамките на една серия, непричинени умишлено от някой състезател, тя не се прекратява или повтаря, може да завърши и само един пилот. В случай на умишлено причинено падане от страна на някой участник, то серията се прекратява, виновният се дисквалифицира за тази серия и тя се провежда повторно без негово участие. Ако на старта мотоциклет на участник от серията загасне, той разполага с 2 минути съдийско време, за да вземе резервният си мотоциклет от бокса. При просрочване състезателят не се допуска в серията, а на негово място застава пилот от резервите. Ето какви са най-важните правила в спийдуея.
 
Сега да обърнем малко повече внимание на пистите или мотостадионите, както още се наричат. Съоръженията, използвани за професионални състезания по спийдуей се регулират от FIM. Световната мотоциклетна федерация налага правила за изграждането на мотостадионите, техните размери, както и съблюдава за безопасността във всичките й аспекти. Трасетата са равни и се състоят от две прави отсечки и две полуокръжности. В овалите минималната широчината е 14-16 метра, докато на правите тя е най-малко 10 метра. Пак в овалите средната скорост възлиза на около 70 км/ч, докато на правите участъци може да достигне 110 км/ч. Това идва да покаже, знаейки за липсата на спирачки, какво мъжество се изисква, за да участваш в такова съревнование. Настилката е изградена от 4 слоя, като никой от тях не може да включва асфалт, бетон или чакъл.
 

 

Що се отнася до мотоциклетите, които правят възможен този спорт: те трябва да тежат не по-малко от 77 кг без горивото; използват четиритактов, едноцилиндров двигател с максимален допустим работен обем 500 куб. см; разполагат с една свещ и един карбуратор; горивото им е метанол без добавки; трябва да са оборудвани с одобрен за надпреварата заглушител и други подобни. В същото време мотоциклетите не може да са направени от титан, дори частично; не е позволено да имат непокрити керамични детайли; забранен е електронния контрол на двигателя, което обуславя задължителното наличие на карбуратор; спийдуей мотоциклет не може да има спирачки под никаква форма; двигателят не може да е с турбокомпресор. В най-общи линии е това, но има и още любопитни факти за заинтересованите. Не се заблуждавайте, тези, макар и странно изглеждащи машини, са същински зверове, способни да ускоряват от 0 до 100 км/ч за около 2 секунди, а таванът на скоростта им е близо 180 км/ч. Някои от най-популярните марки двуколесни за спийдуей са JAP, чешките JAWA, GM, Godden и други, известни предимно сред просветлените относно този спорт производители. И ако мотоциклетите са зверове, то хората, които ги опитомяват са истински гладиатори на мотоциклетизма. И след като отговорихме, надявам се, на въпроса какво е спийдуей, то стигаме до втората част в заглавието на статията - „Има ли той почва у нас?"

Естествено, че има. България даже се е славила с традиции в този необикновен спорт, особено през 70-те и 80-те години на миналия век. Пилоти като Ангел Евтимов, Веселин Марков и Николай Манев са се състезавали на световно равнище и са блестели с таланта си. За съжаление следите на българския спийдуей се губят някъде в първите години на прехода и оттогава „Балканският Уембли" (мотостадиона в Търговище) пустее, неогласян от моторен рев. Изключваме спорадичните прояви. Наистина пистата за спийдуей в Търговище е най-големият мотостадион на Балканския полуостров и един от най-големите в Европа. Капацитетът му е за 25 000 зрители и преди време този капацитет е бил запълван на провеждалите се неведнъж там кръгове от световния шампионат. Уви, спийдуеят в България изчезва почти напълно, загърбен от родната мотоциклетна федерация и защитаван единствено от сина на Николай Манев - Милен. Милен Манев, който през 2008 година стана шампион по спийдуей на Румъния!!! Асоциацията с „Последният мохикан" на Джеймс Фенимор Купър е много тъжна, но е толкова натрапчива, че не мога да я пропусна. Това ли ще е краят на българския спийдуей?! Неотдавнашната петиция на българските мотофенове за спасяване на спийдуея показва друго.

Днес спийдуеят е особено популярен в Скандинавските страни, Великобритания, Полша, Русия, САЩ и други. Със сигурност един толкова атрактивен спорт ще намери почитатели и сред нас, стига да му се даде шанс.

Галерия

| 01.12.2009 | Емил
Поздравления за статията. В Б-я имаше преди 20 - 25 години много силно първенство по мотцикл.на писта /спидуей/. Стадион имаше в Шумен с/у ВПИ до артел.парк на военното у-ще и съм гледал на живо състезания на него през 1975г. Н.Манев, Ан.Евтимов съм ги гледал. Е ...спомени, само да не си по виражите като публика защото направо си обстрелван с камъчетата от сгурията на пистатта. Браво за статията. Руснаците са много силни, сещам се, че те дори имат и игра с топка с тия мотори.
| 13.01.2010 | Invoke
www.speedway.bg
| 19.08.2017 | Кирил
Само дето не е верно, че е забранено да се напускат стартовите коридори при първите 30 метра след старта. Едно куриозно вече правило е разрешавало на механиците-секунданти да бутат моторите на старта, ако изгаснат и трябва да запалят отново. Това е било разрешено само в първите метри и за удобство и контрол те са разчертани. Това се правеше още в началото на 70-те години и е основната причина да се смята, че коридорите не бива да се напускат.

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio