Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Представяне

Suzuki Katana или по-малко известният член на семейство GSX

10663 прочита 11.11.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net
Първата Katana - GSX600F - се появява на бял свят през 1988 година в сегмента на спортните мотоциклети. GSX600F Katana е с важно присъствие в продуктовия каталог на Suzuki по това време, а визуалните и техническите му дадености го приравняват на чистокръвните спортни машини във въпросния сегмент, сред които личи името и на друг мотоциклет от същото моделно семейство на японския производител - GSX-R. Suzuki Katana се отличава с изцяло покритото си от пластмаси шаси, 16-клапановият двигател (по 4 клапана на цилиндър) и моноамортисьорът на задното окачване. Дизайнът на това Suzuki обаче, се възприемал като вял и морално остарял, което го карало и да изпъква, но в негативен план, сред „по-наточените" си конкуренти. Ето защо, през 1997-1998 година, GSX750F и GSX600F съответно, претърпяват коренна промяна в стила си. Моделът Katana вече откровено попада в друг клас - този на бюджетните спортни туръри. Генерация 97/98 на противоречивия мотоциклет е заслужила нашето внимание преди всичко заради емблематичния и трудносмилаем дизайн, който виждаме при нея.
 
Старата визия е подменена от радикалните заоблени форми, изваяни в съзнанието на Йошиаки Фуджиеда, чието вдъхновение за новата Katana са морски обитатели като акулите, скатовете и китовете. Действително, погладнат отпред, с полуразделения си фар, аеродинамичните челни обтекатели и вградените в тялото му предни мигачи обновеният мотоциклет наподобява скат, а отворите в страничните спойлери приличат на хриле. За нас, обаче, подобни абстрактни идеи може би са малко по-чужди, отколкото са за японските създатели на двуколесното. Този дизайн също проследява актуалната в края на 20 век тенденция на заоблените форми при скулптуриране на шаситата в автомобилната индустрия. Стил, получил тласък с дебюта на ревизирания за 1996-та Форд Таурус.  Красотата в двете версии на Katana е колкото лесно, толкова и трудно откриваема. Затова трябва да се вгледаме по-дълбоко в същността на машината. Намаленият коефициент на челно съпротивление, благодарение на аеродинамичните форми, не е всичко, за което те благоприятстват. Насрещната въздушна струя е ефективно преодоляна, ездачът е защитен от горещината на двигателя, както е превъзмогнат и проблема с износването на коленните стави, който пилотите на по-старите GSX-R-и така добре познават.  
 
 

Двигателят на Suzuki Katana е четирицилиндров редови с напречно разположение, има четиритактов режим на работа и е с комбинирано въздушно-маслено охлаждане. Той, както и карбураторите Mikuni, претърпяват вътрешни модификации, целящи по-добро представяне в ниския и средния диапазон на оборотите за сметка на мощност преди червената зона. Ауспухът в новата генерация на модела вече е от неръждаема стомана, устойчив е на корозия и подобрява производителността. Смесената охладителна система показва един много рядък подход при четирицилиндровите агрегати и въпреки желанието чрез комбиниране на въздушно с маслено охлаждане да се спести тегло от евентуалното приложение на широко използваното водно такова, то резултатът не е впечатляващ. Висококапацитетна маслена помпа циркулира масло през голям маслен радиатор, за да охлажда двигателя отвътре, докато перки на цилиндровия блок спомагат за това допълнително. Като теглим чертата стрелката на кантара показва 200 и 202 кг сухо тегло, кореспондиращо съответно на 600- и 750-кубиковата версия. За мотор със спортни претенции от края на 90-те такива показатели биха били равносилни на харакири, но Suzuki Katana няма такива претенции след редизайна си. Гените все пак си личат, но комфортната двойна седалка, относително по-изправената стойка за езда, високият обтекател и стабилността на неговата маса превръщат по-малко известният член на семейство GSX в турър със спортно наследство.

Сравнение между Katana и неговите съвременници от спортния клас, във всеки случай, не може да има. Ниско разположените стъпенки на водача намаляват просвета и това си проличава при по-ангажиращо спортно каране в завоите. От друга страна окачването е твърдичко и едва при качването на втори човек върху машината или отрупването й с повече багаж твърдостта му започва да се смекчава. Спирачната система се състои от три диска - два отпред и един отзад, и ако предпочитате пистовия стил бихте я заклеймили като безразлична, но иначе върши чудесно работата си. Задвижващият агрегат дава да се разбере, че е мелница, работеща на много високи обороти, която в същото време щади слуха ви с приглушеното бръмчене на домакински електроуред за почистване.

В амплоато си на туристически мотоциклет пък Katana блести с 20-литровия си резервоар и доста добрата автономност, имайки предвид някои параметри в техническата му спецификация, от над 300 км. Стабилността му на пътя е отлична, което се дължи до голяма степен на удължената колесна база. Оттук изхождат много начинаещи мотоциклетисти в избора си на Suzuki GSX600F за първи мотор. Той е добър в придаването на увереност на своя ездач, предлагайки достатъчно много, но все пак не прекалено за опасна злоупотреба. Последното е относително.

 

Последната трансформация на Katana от 2009 година

Последната трансформация...
Накрая бихме си позволили малко лирическо отклонение по отношение едно наше наблюдение, а именно, че най-близкият по дизайн до Katana мотоциклет е могъщият GSX1300R Hayabusa, също разпознаваем с облите си форми. Дали става дума за доразвитие на една нова концепция, появила се с обновяването на модела Katana, за което свидетелства и близката рожденна дата на двете машини?!

Taбл.1 Детайли ( на снимката Suzuki Katana или по-малко известният член на семейство GSX)

Модел GSX 600F/750F Katana (генерация 98/97)
Размери 2135 x 745 x 1195 мм / 2135 х 750 х 1190 мм
Височина на седалката 785 мм / 790 мм
Сухо тегло 200 кг / 202 кг
Препор. макс скорост ≈208 км/ч / ≈230 км/ч
Двигател Напречно разположен четирицилиндров. DOHC, четиритактов, с по 4 клапана на цилиндър и въздушно/маслено охлаждане
Капацитет 599 сс / 749 сс
Мощност 80 к.с. при 10 500 об/мин. / 93 к.с. при 10 500 об/мин.
Клиренс 120 мм
Карбуратор 4 х Mikuni
Въртящ момент 55,2 Nm при 9500 об/мин. / 67,1 Nm при 9500 об/мин.
Запалване Електрическо
Скоростна кутия 6-степенна
Резервоар (капацитет) 20 литра
Спирачки (предни) Два хидравлични диска, Ø 290 мм
Спирачки (задни) Единичен диск, Ø 240 мм
Предно окачване Телескопична регулируема вилка (Ø 41 мм) с ход на колелото 130 мм
Задно окачване Регулируем моноамортисьор с ход на колелото 142 мм
Колела Отпред: 120/70 ZR-17 / Отзад: 150/70 ZR-17
Цена Нов: $6199 / $7199 ; Втора употреба: ≈3500 лв. / ≈4000 лв.

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio