Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Мототуризъм

Сигурност за мотоциклета и принадлежностите по време на път

3995 прочита 31.10.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net


Когато се отправяме на мотоциклетен тур трябва да взимаме под внимание въпроса със сигурността на нашето превозно средство и принадлежностите, които се намират на него. Това е важно, защото неизбежно присъстват моменти, когато се отделяме от мотоциклета и багажа си по една или друга причина. Лично аз, досега, и го отдавам единствено на провидението, не съм ставал жертва на посегателство срещу верния ми двуколесен другар или принадлежностите, с които съм го натоварил. Факт, който може да се дължи освен на късмет, а също така и на това, че когато е оседлан рядко изпускам мотора си от поглед. От друга страна аз обикновено взимам помъкнатия багаж със себе си. Не съм най-големия пътешественик и изхождам от тази позиция, за да обясня, че не съм изпадал в ситуация да не мога да го нося целия, когато това се е налагало, дали заради разглеждане на определена туристическа забележителност или поради някаква друга причина.

Иначе във всеки случай, когато се отделям от мотоциклета за повече от десетина минути започва да ме гложди неприятното чувство, че въпреки предприетите предпазни мерки (за тях после) все едно съм оставил на произвола голямо имане и вътрешно треперя дали ще го заваря на мястото му като се върна. Общо взето раздялата ми с мотоциклета е най-неприятната част за мен от всяко пътуване с него. Ето защо предпочитам турове с малко странични спирания, т.е. различни от паузите за зареждане, ядене или нощуване. Не може обаче само да биеш път и да пропуснеш всичко, което те заобикаля и точно тогава се случват тези моменти на временна раздяла с машината и багажа, за които става дума.  

Предпазните мерки по отношение сигурността на мотоциклета се изразяват, поне при мен, в спирането му на оживени места, заключване от кормилото, заключване на предното колело за стълб или друг неподвижен солиден обект, а при липса на такъв просто заключвам колелото през вилката и се моля всичко да е наред. Засега това доказано работи в моя случай, но гаранции няма докога. Старайте се преди всичко да направите мотора си невъзможен за преместване, защото професионалните крадци дори няма да се опитат да стартират двигателя, за да задигнат машината на собствен ход, а направо ще я вдигнат и натоварят в някой ван за броени секунди. Колкото до принадлежностите, то не бих ви съветвал да ги оставяте върху мотора, ако ще се отделяте от него и той остава без надзор. Овързването им за седалката или куката за заключване на шлема към мотора няма да помогне, защото въжетата и ремъците се режат, а и без друго посегателството върху багажа в този случай е крайно лесно. Тук отварям една скоба - никога не заключвайте шлема си за въпросната кука, защото има идиоти, които няма да помислят да го крадат, но като нищо биха го ползвали вместо писоар, ей така, просто като боб. Затварям скобата. Най-добрата предпазна мярка за сигурността на личните ви вещи е да ги вземете със себе си, в това число и шлема. Не е удобно, но е най-сигурно. Когато нощувате в мотел, хотел или друго средство за настаняване, естествено, заключвате целия багаж в наетата стая и имате една грижа по сигурността по-малко. Понякога може такава възможност да се разкрие, срещу допълнително заплащане, и за превозното ви средство. Тогава пък съвсем спокойно можете да поемете ролята на обикновен турист и да извлечете максимална полза от близките туристически ресурси.

Един от вариантите за заключващи устройства - скоба за спирачен диск

Един от вариантите за...

Разбира се, има поне няколко алтернативни варианта на устройства за обезопасяването на мотоциклета срещу кражба. Съществуват алармите, но те по-скоро усложняват живота, отколкото правят нещо друго. Веригите са най-остарелия способ за приковаването на двуколесното на място, но не са достатъчно сигурни. Има ги още и съвременните заключващи устройства за велосипеди и тъй наречените U-locks, които са крачка в правилната посока, но все пак не дават най-добри резултати. Също набират популярност заключващите устройства, които се прикрепват към спирачните дискове. Често самите те са оборудвани с аларма и индикатор за движение, чието прецизно функциониране, обаче, подлежи на преразглеждане. Както виждате всеки вариант си има недостатъци. В тази връзка друг способ за опазването на мотоциклета е да го направите максимално труден за забелязване, което се отнася за нощта, когато тази задача е най-малкото относително изпълнима. Паркирането в обятията на някоя сянка и закриването на „добичето" с тъмно покривало са правилните действия тук.

Мисълта за сигурността на мотоциклета и вашите принадлежности трябва винаги да ви държи под напрежение, защото както се казва „Страх лозе пази". Само така ще увеличите реално шанса да избегнете неприятните емоции от едно вероятно посегателство срещу собствеността ви, при това докато сте някъде на път.

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio