Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Представяне

Евъргрийнът Honda NX650 Dominator

16179 прочита 14.10.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net
 
Honda NX650 Dominator, галено наричан Dommie, е мотоциклет с двойно предназначение, разбирайте ендуро, произвеждан от японската компания Honda в периода 1988-2001 година. Главните различия между версиите на мотора през годините се забелязват в графичното оформление и дизайна на някои от пластмасовите детайли по шасито. Осъвременяване на техническите характеристики на модела също има, но съвсем не така ясно изразено, защото цялостната много сполучлива постановка на Dominator го превръща в любим мотоциклет за хиляди мотористи по целия свят още с неговата първа поява. Нарояват се разновидности на японското ендуро като NX125, NX250, NX350, NX400 и NX500, всеки със съответния работен обем. Това е начинът, по който Dominator обхваща целия спектър от ендуро ездачи - максиендуро не било особено популярно понятие тогава, - а конкретно версията NX650, 650 куб. см пък бил идеалът за кубатура на мотоциклет от този тип, се превръща в класика, спечелила завинаги любовта на редовия ендурист. Качествата на Honda NX650 Dominator не случайно го държат в производство цели четиринадесет години, претърпявайки в този период сведени до минимум промени. Същите тези качества правят Dommie желан спътник и до ден днешен, истински евъргрийн.

Таблото с измерителните уреди е доста спартанско, но има всичко най-необходимо

Таблото с измерителните...
Dominator впечатлява с лекото си тегло, качествено боядисаните пластмаси, безупречната изработка на детайли като таблото с измерителните уреди, макар и доста ретро на вид, но най-вече с въздесъщия едноцилиндров двигател. 650-кубиковият четиритактов агрегат се охлажда въздушно, а отзивчивостта му е най-добра при ниските стойности на оборотите, но все пак той осигурява умерено ускорение на всичките пет предавки. Максималната скорост на японското ендуро е почти 170 км/ч, но при тези стойности на скоростомера мотоциклетът е особено нестабилен, а и стрелката за оборотите е дълбоко в червената зона, тъй че продължително поддържане на подобна скорост е нежелателно.

Двигателят и предпазната скара на Dominator

Двигателят и предпазната...

Влошената стабилност на машината при високи скорости произтича до голяма степен от характерната изправена - под 90-градусов ъгъл - стойка на ездача върху отстоящата на 880 мм спрямо земята седалка. При ниските еволюционни нива на модела челния обтекател мъчно се е справял със задачата да отклонява биещият директно в гърдите на мотоциклетиста  въздушен поток. Самият мотор тогава се отличава с аеродинамиката на тухла, въпреки което пак съумява да плени сърцата на хиляди мотористи. С една от последните ревизирани версии на Dominator - 1996 г. - идва новият преден обтекател, който значително подобрява защитата за водача.

Сухото тегло от 167 кг е следващ плюс в техническата спецификация на хондата. Това, заедно с високото кормило, обуславят превъзходната управляемост на двуколесното. Големият ход на окачването, солидния клиренс и пригодените за оф-роуд гуми и колела дават огромния потенциал, с който Dominator се слави извън пътя. Оф-роудът обаче, не е единствената среда за този мотоциклет, защото не по-малко успушно той се бори с трафика в градската джунгла.

Освен всичко казано дотук, Honda NX650 Dominator разполага и с много добра автономност за такъв тип мотоциклет - над 250 км, изминавани с пълен догоре 16-литров горивен резервоар.

Откъм дизайн Dominator не блести в чисто естетически план, но изпъква неговата функционалност и простота. Фарът осветява предостатъчно, двата ауспуха под седалката правят задницата на машината да изглежда доста по-агресивна от предницата, а предпазната скара под двигателя внушава самочувствие на потентен оф-роудър, какъвто Dommie действително е.

Недостатъците, не може без такива, при Honda Dominator са концентрирани в окачването. Оплакванията са конкретно към твърде слаботелесното задно окачване, което се амортизира по-бързо. Като цяло, обаче, моделът търпи само положителни промени при намесата на инженерите от Honda в периода, докато се произвежда.

Съвети при покупка на Honda Dominator (на снимката е неговия първообраз от 1988 г.)

Съвети при покупка на Honda...

Няколко неща, за които да следите, ако си търсите точно такъв мотоциклет:

  • корозия по ауспусите, защото всичко, което задното колело изхвърля се сблъсква директно с тях и именно поради тази причина отзад под седлото обикновено е кален ад, ако екземплярът е бил каран на черно;
  • следи от падания не са рядкост при ендуро мотоциклетите, но пък при тях потенциалните щети са значително по-малки заради конструкторските им особености и в частност липсата на изобилие от пластмаси;
  • задното окачване - това вече го изяснихме, оглеждайте се внимателно, три пъти мерете, веднъж режете;
  • обтегнатостта на спиците;
  • износени компоненти на спирачките.
  Алтернативи на Dominator са Yamaha XTZ660 и Suzuki DR650RS.  

Taбл.1 Детайли ( на снимката Евъргрийнът Honda NX650 Dominator )

Модел Honda NX650 Dominator
Размери 1440 мм междуколесна база
Височина на седалката 880 мм
Клиренс 250 мм
Сухо тегло 167 кг
Препор. макс скорост ≈169 км/ч
Двигател Едноцилиндров, четиритактов, с въздушно охлаждане
Капацитет 644 сс
Мощност 43-44 к.с. при 6000 об/мин.
Карбуратор Keihin
Въртящ момент 57 Nm при 5000 об/мин.
Запалване CDI / електрически стартер
Скоростна кутия 5-степенна
Резервоар (капацитет) 16 литра
Спирачки (предни) Единичен диск, Ø 256 мм
Спирачки (задни) Единичен диск, Ø 220 мм
Предно окачване 41 мм вилка с водеща ос и ход 220 мм
Задно окачване Pro-Link с ход 195 мм
Колела Отпред: 90/90–21; Отзад: 120/90–17
Цветова гама Широко разнообразие през годините; последните версии са предимно в черно
Цена 2000 - 4000 лв. за мотоциклет 2-ра употреба според състоянието и годината на производство

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio