Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Представяне

Kawasaki ZRX1200 DAEG и защо е предназначен само за японския пазар?!

3737 прочита 16.09.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net
Kawasaki ZRX1200R е добре познат модел, но в САЩ, където беше представен за първи път преди няколко години, а тук - в Европа - той е истинска мистерия. Ето, че за 2009 година мотоциклетът беше деликатно обновен и, вече под името ZRX1200 DAEG, пуснат в продажба, само че сега единствено в Япония. Това се случи официално на 1-ви февруари, в рамките на Tokyo Motor Show. Естествено, търпим критика, че не сме обърнали внимание своевременно на предназначения само за японския пазар мотор, но именно поради тесните граници на неговото разпространение се наблюдава информационна оскъдица около въпросния.

В САЩ Kawasaki ZRX1200R се понрави особено много на мотоциклетистите на средна възраст, търсещи мотор с традиционен, едва ли не ретро дизайн, комбиниран със съвременни технически показатели. В Европа също не липсват фенове на Зелените с такива предпочитания, но поне засега те ще си останат пренебрегнати. Докато Yamaha радват всички свои клиенти с подобния по замисъл XJR1300, то е неясно как така Kawasaki, непредлагайки ZRX1200 на международния пазар, доброволно се отказва от своя дял в сегмента на големите нейкид мотори с традиционно излъчване. Още повече, че от Акаши дори нямат съвременна алтернатива за този сегмент, както е при Honda с новия CB1000R и Suzuki с вече познатия B-King. И като казахме XJR1300, то нека изясним, че точно това е основният конкурент на голото Kawasaki.

Въпреки че в стилистично отношение ZRX1200 DAEG е почти пълно копие на по-ранната му версия, актуалният модел се отличава с някои подобрения в двигателя, окачването и шасито. Сред нововъведенията влизат:

Новият радиатор е по-тънък и с 16% по-ефективен

Новият радиатор е...
 • Система за безракбураторно директно подаване на гориво и помпа, базирана на използваната при друг нейкид модел на Kawasaki - Z1000;
 • Електронен контрол на двигателя (ECU) по подобие на този при ZX10R;
 • 6-степенна скоростна кутия;
 • Гумите на флагмана в мотоциклетната гама на японците ZZR1400;
 • Имобилайзер като стандартно оборудване;
 • LED стоп;
 • По-тънък радиатор, с олекотена конструкция и 16% по-ефективно действие;

Новата D-образна рама

Новата D-образна рама
 • Ново окачване;
 • Нова D-образна рама;

Новото табло на ZRX1200 DAEG

Новото табло на ZRX1200 DAEG
 • Ново табло.
 • Биещият на очи заден шарнир изглежда досущ като при стария ZRX, но също е нов.
Списъкът не се изчерпва с това, но пък най-важните моменти са отбелязани.

Фарът връща времето с поне 20 години назад, към първите Нинджи

 
Иначе ретро излъчването е запазено, до голяма степен защото е оставен емблематичния за модела правоъгълен фар, навяващ асоциации за първите модели от серията Нинджа от началото на 80-те.  Нямаше как да е другояче що се касае крайъгълния камък в дизайна на мотоциклета. Газовите резервоари на задните амортисьори са на показ и също внушават меланхолия по простотата и откритостта на дизайна, присъщи за онези години. Височината на седлото е 795 мм, а от Kawasaki заявяват, че ZRX1200 DAEG е съобразен специално с японските мотоциклетисти и техните физически дадености. Как обаче се защитава едно такова твърдение като се спомене сухото тегло от 220 кг и кажи-речи солидните габарити на двуколесното (2150 x 770 x 1155 мм)!? Навярно японците ни превъзхождат по сила. И все пак, бих се пробвал с новия ZRX1200 DAEG. По думите на конструктурите той действително е машина, която се кнтролира лесно, усеща се лека и не изтощава ездача преди да бъде покрито подобаващо разстояние. За по-любопитните ето и видео, посветено на премиерата на мотоциклета. Ще се убедите, че накрая, независимо от всичко, остава да виси въпроса защо Kawasaki ZRX1200 DAEG е предназначен само за японския пазар.

Taбл.1 Детайли ( на снимката Kawasaki ZRX1200 DAEG и защо е предназначен само за японския пазар?!)

Модел ZRX1200 DAEG
Размери 2150 x 770 x 1155 мм
Височина на седалката 795 мм
Сухо тегло 220 кг
Препор. макс скорост > 220 км/ч
Двигател Редови четирицилиндров, четиритактов, водно ожлаждан, DOHC (по 4 клапана на цилиндър)
Капацитет 1165 сс
Мощност 110 к.с. при 8000 об/мин.
Карбуратор Безкарбураторно директно подаване на горивото с помпа, базирана на Z1000
Съединител Мокър многодисков
Въртящ момент 112 Nm при 7000 об/мин.
Запалване Дигитално K-TRICK / електрически стартер
Скоростна кутия 6-степенна
Резервоар (капацитет) 18 литра
Спирачки (предни) Два диска, Ø 310 мм
Спирачки (задни) Единичен диск, Ø 250 мм
Предно окачване Напълно регулируема телескопична вилка с ход 120 мм
Задно окачване Два регулируеми газови амортисьора с ход 250 мм
Колела Отпред: 120/70-17 / Отзад: 180/50-17
Цветова гама Синьо / Червено / Черно
Цена Около 17 000 лева

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio