Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Мототуризъм

Критерии за избор на подходящ туристически мотоциклет (нов или под наем)

4610 прочита 26.08.2009 1Коментара Добави коментар e-motocafe.net

 

Изборът на подходящия туристически мотоциклет, дали ще е нов или пък под наем за определен тур, е труден и при искане на съвет твърде често се превръща в безкраен дебат, по който не може да се постигне съгласие. Както е при всички социални групи и сред моторджиите все се намират многознайници, които са добри единствено в това да дават акъл на другите и после да се бият в гърдите, доволни, че са „просветлили невежите". Всъщност изборът се свежда до лични предпочитания и вкус. Всеки има своя идея за най-подходящия туристически мотоциклет. Има все пак и някои основни критерии, които са меродавни при направата на този тежък избор. Тук ще обърнем внимание именно на тях, но без да се обвързваме с конкретни мнения за марки и модели.

Обобщените критерии за избор на подходящ, в зависимост от по-конкретното му предназначение, туристически мотоциклет са: надеждност, комфорт, забавление, носещ капацитет и автономност (пробег с едно зареждане). Докато за надеждността, вероятно, ще стигнем до всеобщо съгласие, че е първа по значение, то останалите качества, навярно,  всеки ще подреди по свой вкус. Такъв е естественият ход на нещата и това е нормално. Няма категорично грешна подредба, нито пък съвършено правилна - всичко се свежда до личната ви ценностна система. Един ще предпочете комфорта, друг - забавлението, а трети ще разчита на баланса между тях.

Надеждност - не купувайте или наемайте, според случая, стар мотоциклет, който не е бил поддържан като хората или пък очевидно се намира в необявена „клинична смърт". Ако го направите, не се учудвайте после, когато нещо се развали. Проучете проблемите на моделите, върху които сте се спрели. Свържете се с бивши или настоящи собственици и си „напишете домашното". Знаейки за какво да следите при физически оглед на набелязаната машина вие ще се чувствате много по-уверени и по-лесно ще доловите опитите да ви замажат очите относно някой съществен потенциален недостатък на „добичето". Иначе, добре поддържан 10-годишен мотоциклет все още може да е способен на хиляди безаварийни километри. В пълен контраст - машина само на няколко сезона, за която не са били полагани елементарни грижи, би могла да ви остави насред пътя без излишно да се церемони с вас. При туристическите мотоциклети, с оглед на големия им пробег, е много важно да се провери състоянието на двигателя и това на окачването. Друг приоритет са спирачките. Но!!! Не е задължително мотоциклетен туризъм да се практикува само и единствено с мотоциклет от туристическия клас. Повсеместното разпространение на спортните шосейни мотори и техния визуален апел правят ситуацията малко по-различна. Много мотоциклетисти използват наличните си двуколесни, за да практикуват мототуризъм. Това придава колорит на моторизираното туристическо движение, но го казваме не за друго, а за да напомним, че и този факт трябва да се взима под внимание. Идеалният туристически мотоциклет за вас може да е както някой откровен спортен модел, така и класически круизър. Ако оставим това настрана, нещата, за които трябва да следите при избора си са все същите.

Комфорт - дори да е максимално надежден, мотоциклетът би ви бил непотребен за туристически цели, ако причинява единствено неудобство и съпътстваща болка. Ето защо аз поставям това качество на второ място. То е доста комплексно и при неговото оценяване трябва да се съблюдават неща като: защита от вятъра, позиция за езда, удобство на седалката и не на последно място самата возия, която мотоциклетът предлага. Най-добре това се установява при едно пробно каране. Нищо не може да го замени.

Забавление - карането на мотоциклет в крайна сметка се свежда до удоволствието и забавлението, което доставя. Затова класирам този атрибут на трето място. Според стила си на езда и това, което цени в поведението на един мотоциклет, всеки сам за себе си определя какво е забавно - лягането в завои, дългите прави, клокоченето на бавнооборотния круизърен двигател, вграденото радио и т.н.

Автономност (пробег с едно зареждане) - два са основните параметъра тук: капацитет на резервоара и среден разход на гориво. За мен лично, автономността е далеч преди носещия капацитет в подредбата на критериите за избор на подходящия туристически мотоциклет. Когато разглеждам техническата спецификация на даден мотор, винаги една от графите, на които спирам погледа си първо е тази за обема на горивния резервоар. С времето склонността ми се разви като навик. Границата в този показател, под която не обръщам внимание на съответния мотор е 16 литра. Бих казал дори 18, но си спомних за един определен мотоциклет и... Както и да е. Средният разход вече е доста по-сложно да бъде отчетен, а като вариант остава да се доверите на продавача или данните в наръчника на собственика към съответния мотоциклет.

Носещ капацитет - като цяло, колкото по-малко багаж взимате със себе си, толкова по-гъвкави бихте били в избора си на мотоциклет за туристически цели. Истинските приключенци обаче, са тези, които действително знаят да ценят носещия капацитет на своята машина. Тук е важно да съобразите за какви точно начинания ви трябва мотоциклет - трансконтинентално пътешествие или множество по-кратки пътувания в границите на страната и непосредствените ни съседи. За минималисти като мен, въпреки всичко, носещият капацитет остава на последното място. При все това не забравяйте, че настоящото не е класация в буквалния смисъл на думата, а и всеки може да се чувства спокоен да изрази несъгласието си с по-горната подредба на критериите.

Успех в избора!

Галерия

| 27.09.2009 | elisa
Благодаря! Много изчерпателно, смислено и леко за четене е написано.

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio