Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

байКултура

Route 66 - мечтано пътешествие

4919 прочита 31.07.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net
Най-прочутият път от всички, „Главната улица на Америка”, мечтан маршрут за автомобилен и мотоциклетен туризъм и своеобразна атракция сам по себе си, това е Route 66. Той е открит на 11 ноември 1926 година, като част от междущатската магистрална мрежа. В цялата си дължина пътят минавал през щатите Илинойс, Мисури, Канзас, Оклахома, Тексас, Ню Мексико, Аризона и Калифорния, свързвайки Чикаго с Лос Анджелис. Общата му дължина в неговия оригинален вид била почти 4000 км.
 
Route 66 играе особено важна роля в заселването на западните щати през годините между двете световни войни. Тогава се ражда и мита за този маршрут. Големият пътникопоток от преселници подпомага активно общностите в малките градчета, разположени около магистралата. Те бързо просперират и започват да предлагат все повече туристически услуги, за да посрещнат търсенето. Така по цялото протежение на Route 66 населените места стават естествени центрове на туризъм. 

Route 66 държи в плен мечтите на мнозина

 
Все пак пътят минава през две трети от страната и неминуемо пресича живописни местности, предлагащи неземни пейзажи на пътуващите. Този факт допълнително подсилва романтичния ореол около междущатската магистрала с номер 66. Тя е възпята дори от рокаджиите Ролинг Стоунс, което пък подхранва интереса на мотоциклетното съсловие към тази дълга ивица асфалт. Тук е мястото за едно уточнение – въпреки че е открит през 1926 година, пътят е напълно асфалтиран едва през 1938-ма. 
 
Route 66 пленява въображението на стотици хиляди, дори милиони хора по света, въплъщавайки свободния дух и преследването на американската мечта. С настъпването на 60-те обаче, идва и упадъка на добилия световна известност път. Натовареният трафик изисква магистралите да заобикалят градовете и за целта са изградени околовръстни пръстени, които лишават пътя от предишния му смисъл на важна артерия, вливаща живот в населените места, през които преминава. Построени са нови многолентови аутобани по подобие на немските, които президентът Дуайт Айзенхауер оценява като важно звено от системата за национална сигурност на всяка модерна държава. Той лично става свидетел как те работят в тази насока през Втората световна война.

Знакът "Historic Route 66", обозначаващ действителен участък от Route 66

Знакът "Historic Route 66",...
Ето как Route 66 постепенно губи ролята си на първостепенен път, а в последствие отпада от официалната пътна мрежа на САЩ. Последната отсечка на Route 66 в Аризона е извадена от употреба през 1984 година. Всичко е официализирано на 27 юни следващата година и така легендарният път завършва своя жизнен цикъл. Както се оказва - не завинаги. Инициативни комитети съживяват отделни участъци от бившата магистрала и в някой щати отново има изпозваеми отсечки от нея, но вече обозначени със знак "Historic Route 66", за да се направи разграничение от официалната магистрална мрежа. Може да се каже, че в наши дни Route 66 изживява своята втора младост, не без помощта на видни филантропи, обвързани емоционално с прочутия маршрут и многото ентусиасти от цял свят, които търсят да изминат целия път от Чикаго до Лос Анджелис, проследявайки го по цялата му дължина. Последното, естествено, не е напълно осъществимо, но все пак и днес можете да покарате върху афтентичния Route 66, да се насладите на пейзажа и да усетите свободата от това мечтано пътешествие.

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio