Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

За начинаещи

Карданната вторична предавка

4519 прочита 22.07.2009 1Коментара Добави коментар e-motocafe.net
 
Вторичната предавка осъществява връзката между скоростната кутия и задното (двигателно) колело на мотоциклета. В мотоциклетите вторичната предавка може да бъде изпълнена по две схеми и според това различаваме верижна и карданна вторична предавка. Разбира се, среща се и ремъчно задвижване, но все още по-рядко. Сега ще разгледаме втория вариант.
 
Главните части на карданната предавка са карданен вал и зъбна предавка (главно предаване).
 
Карданният вал приема въртящия момент от изходящия вал на предавателната кутия чрез карданен шарнир. Карданният шарнир (кардан) може да предава въртящ момент между валове, разположени под известен ъгъл един спрямо друг. В повечето мотоциклети с карданна предавка такъв шарнир се поставя и в другия край на карданния вал. Така карданният вал с помощта на двата карданни шарнира е в състояние да работи нормално при люлеенето на задното колело около шарнира на задната вилка. Карданните шарнири могат да бъдат твърди или меки (еластични). Меки карданни шарнири се поставят обикновено в предния край на карданния вал. Вследствие деформацията на еластичния елемент (обикновено гума) мекият карданен шарнир поглъща вибрациите и ударните натоварвания, появили се в трансмисията на мотоциклета.
 
Главното предаване се състои от двойка конусни зъбни колела (пиньон и корона) или в много редки случаи - от червячна предавка. Главното предаване пренася въртящия момент между два вала, перпендикулярни един на друг. Едновременно с това тук става намаляване на оборотите и съответно повишаване на въртящия момент. Главното предаване е разположено в самостоятелен картер, в който има масло, така че двойката зъбни колела работи при обилно мазане.
 
 
Карданната предавка в сравнение с верижната има следните предимства:
+ По-голяма сигурност в работата и по-дълъг живот, тъй като триещите части се мажат обилно с масло.
+ Не се налага често регулиране.
+ Цялостните грижи за поддръжка са многократно намалени.
 
За сметка на това верижната предавка превъзхожда карданната по следните основни показатели:
- Верижната предавка намалява значително влиянието на неравномерността в работата на двигателя и предава въртящия момент много по-плавно от карданната.
- Верижната предавка е значително по-лека по тегло, по-проста за изработка и следователно много по-евтина от карданната.
- Веригата се регулира (изпъва) значително по-просто, отколкото двойката конусни зъбни колела при кардана.
- Верижната предавка дава възможност сравнително лесно да се сменя голямото зъбно колело и да се постави друго с желан за случая брой зъби. Това е особено важно за състезателните мотоциклети и затова те залагат на този тип вторична предавка.
 
Поради горните съображения преобладаващото количество от мотоциклетите, които се произвеждат в света, са също така с верижна вторична предавка.
 
А ето и някои от основните неизправности, които могат да възникнат в карданната предавка на мотоциклета:
1. Разбиване или скъсване на мекия карданен шарнир. При работа на карданния шарнир се забелязва "биене" на същия, а при поклащане с ръка се чувства голяма хлабина. Неизправността се отстранява чрез подмяна на шарнира или само на еластичния му елемнт с нов.
2. Шум (виене) в зъбната двойка на главното предаване. Дължи се на:
а) Липса на масло или пък налятото масло е неподходящо (рядко). Неизправността се отстранява чрез доливане или смяна на маслото.
б) Неправилна регулировка между пиньона и короната. За отстраняването на шума е необходимо да се извърши наново правилното им регулиране.
в) Износени зъби на предавката. Неизправността може да се отстрани само чрез подмяна на зъбните колела с нови.
Въпреки всичко карданната вторична предавка остава по-надеждния вариант за задвижването на мотоциклета и гарантира по-дълъг пробег без нужда от поддръжка.


Галерия

| 22.10.2009 | Sev
Описането на кардана поразително ми напомня руски книги за ремонт на М72 и Урал ))

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio