Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Мототуризъм

Мотоциклети под наем за мотоциклетен туризъм в България

6017 прочита 29.04.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net
По един странен каприз, за да бъде практикуван мотоциклетен туризъм са необходими мотоциклети. Едва при наличието на това свято единство между човек и машина можем да говорим за мототуризъм. Тук идва въпросът какъв мотоциклет да използвате за целта, дали собствения или такъв под наем. Отговорът ще зависи от организационните особености на конкретния мотоциклетен тур, който смятате да предприемете и от личните ви предпочитания. Понякога, когато началната точка на вашия мечтан тур е на другия край на света, превозът на личния ви мотор е нецелесъобразен, а и рядко възможен. Друг път, заради предимствата в предлагания от мотоциклетния туроператор пакет, е логично да предпочетете включения в цената наем на машина, отколкото алтернативната възможност. В трети случай наемането е необходима предпоставка за осъществяването на тур със специфична насоченост (оф-роуд приключение например), на чиито условия вашият личен моторизиран приятел не отговаря. Накрая може да се спрете на варианта за наем на двуколесно, поради съчетание от изложените причини. Ето в тези ситуации, независимо от съображенията, става наложително да се запознаете с възможностите пред вас. Става дума за възможностите, отнасящи се до избора какъв мотоциклет да наемете. Някъде те може да се простират до границите на вашето въображение, а в България примерно – да се свеждат до 6-7 модела. Напълно реален е и шансът практически да нямате право на избор от марки и модели, което обаче, не би трябвало да се допуска. Точно напротив, дори физиологичните особености на всеки отделен участник би следвало да се взимат предвид, както и натрупания опит в управлението на конкретен тип мотоциклети.
 
За нуждите на статията тръгваме в посоката мотоциклет под наем. Погледнато от перспективата на чужденец, търсещ възможност да обиколи милата ни родина върху мотоциклет, ще обърнем внимание каква е действителността. Огромна условност има и тук – зависи дали героят ни, чужденецът, ще ползва услугите на български туроператор, за който организирането на мотоциклетни турове е само странична дейност или тези на някой от големите международни специализирани мотоциклетни туроператори, които се занимават само и единствено с аспектите на мототуризма. Съществува и трета възможност – български мотоциклетен туроператор, каквито в единични бройки също има. Последното решение няма да ви даде голямо предимство по отношение избора на отдаваните под наем мотоциклети спрямо обикновения туроператор. Реалността е такава, че и двете туристически организации с български произход могат да ви предложат доста ограничен мотопарк. Обикновеният туроператор често работи с такива посредници, които са му предложили най-изгодните финансови условия. Техническото състоянието на машините и съобразяването им като тип с особеностите на тура са съвършено друг въпрос. Често в България се залага на модели на Honda отпреди двадесет години и такива на Yamaha отпреди десет. Нарочно няма да цитираме конкретните модели, но такъв е общия случай. Няма нужда да споменаваме, че класа на моторите обикновено е един и същ, така че за чужденеца би останало единствено безразличното съгласие с наложената действителност. Застраховаме се, добавяйки че приятни изключения от правилото винаги съществуват. Що се отнася до големите международни специализирани мотоциклетни туроператори, то те също работят с посредници, но мрежата им от такива е многократно по-широкообхватна и за нуждите на своя клиент, чужденеца, биха докарали желаното Харли от Гърция например или съответно друг мотоциклет от друга съседна дестинация, където има клонове на фирмата. Гърция е много добър пример за „донор” на мотоциклети под наем за нуждите на мототуризма в България, защото в южната ни съседка условията за каране на мотоциклет са добри през цялата година, мототуризмът има солидни традиции, а поддържаните наличности от двуколесни по мотокъщите се отличават със своето разнообразие. В Солун се намира и голямо представителство на Harley-Davidson, което може да захранва потенциалното у нас търсене (под наем) за моделите на компанията, поне докато новото българско представителство не поеме тази роля. Общо взето всичко е въпрос на договорености и изградени контакти, каквито мотоциклетните туроператори на световната сцена имат в изобилие.
 
Иначе предимството да ползвате български мотоциклетен туроператор е в наемните цени, които са чувствително по-достъпни - все пак и това, което получавате в замяна е много „по-малко”. Ако това е удовлетворително за чужденеца, то изборът е ясен.
 
Направеният псевдо анализ на ситуацията с мотоциклетите под наем, когато говорим за мотоциклетен туризъм в България, а и не само, от пръв прочит може да изглежда безпредметен, но улавя в най-общи граници реалното състояние на нещата.


Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio