Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Мото-досие

MV Agusta - най-изключителните мотоциклети

5558 прочита 25.04.2009 1Коментара Добави коментар e-motocafe.net
 
Когато става дума за спортни супер мотоциклети първото име, което изниква в съзнанието ми, е това на италианската компания MV Agusta. С течение на времето и благодарение плодовете от труда на Масимо Тамбурини марката MV Agusta става синоним на скъпото, луксозното, ексклузивното в мотоциклетната индустрия, а имиджът е основното качество, което продава тези най-изключителни мотоциклети. Можете да срещнете името на марката още и като MV Augusta.

Първият мотоциклет на MV Agusta e моделът "98"

Първият мотоциклет на MV...
В действителност Agusta се казва основателят на компанията-първообраз на мотоциклетния производител, който познаваме ние. Граф Джиовани Агуста основал през 1907 година своя фирма, знимаваща се с производство на самолети и други свързани с въздухоплавателната индустрия дейности. Графът бил пионер в тази област за своето време, но след смъртта му през 1927 година бизнесът попаднал в ръцете на неговата съпруга и синовете му - Доменико, Винченцо, Марио и Корадо. Изправени пред трудна ситуация в един бранш, който им бил непонятен, наследниците на граф Агуста решили да диверсифицират производството си, за да избегнат затварянето на фирмата. В края на Втората Световна война, в опит да спасят работните места на служителите си, двама от братята - графовете Доменико и Винченцо - сложили началото на MV Agusta или Meccanica Verghera Agusta (12.02.1945), като Вергера е селцето, където баща им основава своята компанията 38 години по-рано. Новата фирма била със седалище град Варезе, непосредствено до Милано. Доменико виждал перспектива в предлагането на достъпно средство за масов транспорт в следвоенна Италия и братята съсредоточили усилията си в производството на мотоциклети. Първият им прототип бил готов преди края на 1945-та и по случайно съвпадение носел името Vespa 98. След като разбрали, че името Vespa вече е регистрирано от Piaggio, дебютния модел на MV Agusta станал известен само като „98". Продажбите му били добри, а спортните му успехи още по-добри. 98 донесъл състезателна слава на своите създатели още през 1946-та, когато пилотите на MV Agusta Винченцо Ненсиони, Марио Корналеа и Марио Палеари окупирали всички места на подиума в ноемрийското състезание на пистата Монца същата година.

MV Agusta 750 S America

MV Agusta 750 S America
Компанията продължила успешно да развива и продава своята гама от малки стандартни мотори (предимно модификации на модела 98) и типични роудстъри и каф-рейсъри също с малък капацитет на двигателите от 125-150 куб. см (125 Pullman). Тази практика устояла до началото на 60-те години, когато търсенето на малки мотори намаляло, а съответно и продажбите им. Така MV Agusta започнали да произвеждат ограничени серии от по-мощни машини с работен обем 250 куб. см и 350 куб. см - последния двуцилиндров. На този етап двигателите, сглобявани от MV Agusta имали гаранция от 100 000 км пробег.
 
В същото време марката добила небивала популярност по състезателните писти, като в периода от 1958 година до 1974-та италианците спечелили 17 последователни шампионски титли при 500-кубиковите, 2 при 250-кубиковите и 5 в най-ниския клас. Тогава в света на мотоциклетните състезания нямало по-значимо име от MV Agusta. Ето защо раждането на модела 750 Sport през 1970 година не е изненадващо. Той бил силно спортно ориентиран мотоциклет и това е, което се очаквало от компанията, а 750 Sport се превърнал в моментален хит на пазара въпреки голямата си цена. С течение на следващите няколко години моделът търпял подобрения, докато през 1975 година не била създадена версията 750 S America за американския пазар, както се досещате. Двигателят на 750 Sport и 750 S America практически бил агрегата на успешния 500-кубиков мотоциклет на Майк Хейлуд, с който печели титлите си в GP, само че вече с повишен работен обем. В новото си 750-кубиково превъплъщение той бил способен да развие 220 км/ч.

MV Agusta и хеликоптерите

MV Agusta и хеликоптерите
MV Agusta тръгват в съвършено различна посока, когато водещата фигура в компанията, а именно Доменико Агуста, напуска този свят през 1971 година. Закупен е лиценз за производството на хеликоптерни двигатели от Bell. В резултат мотоциклетното звено на фирмата от Варезе бързо става подчинено на новообособеното, а семейство Агуста постепенно губи контрол над бизнеса си. Сделката с Bell, от друга страна, дава на италианците достъп до нови технологии, благодарение на които те създават няколко прототипа на хидравлични скоростни кутии, конструират двутактовите двигатели 2T с инжекционна система и дават на света експерименталния шестцилиндров мотоциклет 500 4T. Под ръководството на Корадо Агуста, обаче, MV Agusta не съумява да преодолее финансовите проблеми, породени от конкуренцията на четирицилиндровите машини, с които японските производители заливат пазара. Независимо, че четирицилиндровите агрегати за сведената до само два модела продуктова гама на италианската марка се сглобяват на ръка, разходите не могат да бъдат покрити и през 1980 година MV Agusta затваря врати.

Новата ера - F4 (на снимката F4 Ago)

Новата ера - F4 (на снимката...
След повече от десетилетие, прекарано в забрава, през 1991 година Cagiva купуват славната преди мотоциклетна марка. В Cagiva тогава се намира на работа един от съоснователите на Bimota, Масимо Тамбурини. С негова помощ през 1997 година влиза в производство първата нова MV Agusta - красивият четирицилиндров 750-кубиков спортен модел F4, от който впоследствие тръгва цяла серия мотоциклети със същото име, включително редица ограничени ексклузивни версии. Двигателят за F4 е направен в сътрудничество с Ferrari, а виждането на новите собственици за съживената марка е, точно по подобие на Ferrari в автомобилната индустрия, да произвежда елитни машини в лимитирани количества. Тъкмо, когато изглежда, че се слага ново начало за MV Agusta, през 1999 година Cagiva на свой ред изпадат във финансови затруднения. Компанията е преструктурирана и MV Agusta става водещото име и търговска марка, докато Cagiva и Husqvarna остават второстепенни.

Водовъртеж от продажби и препродажби на компанията

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Голямата задлъжнялост обаче, води до последваща продажба на MV Agusta на малайзийския автомобилен концерн Proton през декември 2004 година за 70 млн. евро. Азиатците не демонстрират интерес към придобивката си и през декември 2005 решават да се отърват от MV Agusta, препродавайки я на базираната в Дженоа финансова компания GEVI SpA за символичната сума от 1 евро. GEVI SpA поемат натрупаните задължения от 107 млн. евро, но връщат собствеността върху прочутата марка обратно в италиански ръце. През 2007 година Husqvarna беше продадена на BMW Motorrad за необявена сума (над 90 млн. евро според слухове), което президента на MV Agusta Клаудио Кастилиони твърди, че е направено, за да се стабилизира оставащия комплект от марки и да се осигурят капитали за нови модели с техните емблеми. Стигаме до 2008 година, която видя преминаването на MV Agusta в ръцете на Harley-Davidson. Сделката беше оценена на 70 млн. евро. Надеждите ни са, че американците няма да направят от MV Agusta това, което GM направиха от SAAB при автомобилите - лишиха ги от идентичност.

Заключението...

Заключението...

През любителския поглед MV Agusta си остават просто едни от най-красивите, най-бързите, най-желаните и най-скъпите мотоциклети на света. Страстта, която струи от дизайна на F4 или пък Brutale (на снимката) говори без думи. Същото се отнася и за тяхното техническо представяне, а неуредиците около собствеността на компанията остават на заден план.

Галерия

| 01.05.2009 | elisa
stra6na statiq! blagodarq=

Други снимки в рубриката

23.09.2009     |        KTM
21.03.2011     |        Laverda
31.12.2010     |        Историята на MZ
19.11.2010     |        Zongshen, Be Dragonized
15.09.2010     |        JAWA: Легендата продължава
Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio