Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Представяне

Triumph Speedmaster - един истински европейски круизър

4933 прочита 22.04.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

 

Моделът Speedmaster е лицето на британския мотоциклетен производител Triumph в класа на среднотежките круизъри, където традиционно доминират Harley-Davidson и японските марки. Неконвенционален и различен, Speedmaster внася свежест и разчупва правилата в сегмента, позволявайки си да не заложи на V-образен двигател. Оттук тръгват както любовта, така и пренебрежението към европейския криузър. Едни го обичат именно заради това, което е, докато други отричат, че Speedmaster е круизър въобще, щом не залага на общовъзприетата V-образна конфигурация на задвижващия агрегат. Никой не може да отрече обаче изтънчеността на британеца. Още повече, че той улавя същността на старата школа, която се цени в средите на круизър маниаците.

Speedmaster се появява през 2003 година, но едва след като година по-рано пазарът е проучен с модела America. Последният пожъва голям успех и осланяйки се на него Triumph пускат в производство следващото си предложение от разширяващия им се каталог. Тогава Speedmaster е със 790-кубиков двигател и двойка карбуратори. Моторът се оказва много популярен и си спечелва имиджа на най-красивия круизър, който британците са правили. Вероятно поради тази причина през 2004 година мотоциклетът запазва същия си автентичен вид без дори най-малки промени, като например във възможните цветове за модела. Тогава, през 2005-та, Speedmaster претърпява увеличение на работния обем на двигателя си, който нараства до 865 куб. см. Промяната е приветствана от почитателите на модела, а в резултат продажбите и популярността му скачат многократно. Конкуренцията започва сериозно да се тревожи за своя дял в класа на среднотежките круизъри. През следващите три години Speedmaster получава единствено нови цветови схеми. Така се стига до модела за 2009 година, при който двойката карбуратори са заменени от система за директно подаване на горивото, но както и при останалите предложения от каталога на Triumph, декоративни елементи наподобяващи липсващите карбуратори прикриват модерното решение с инжекционната система.

Дизайн

Дизайн
Относно външния вид на мотоциклета първо трябва да се отбележи, че по правило инженерите на Triumph обичат спретнатия и балансиран дизайн на своите творения (изключение е Triumph Scrambler). Ето защо Speedmaster изглежда съвършено еднакво от която и страна да го погледнете. Нетипично за този клас, където кажи-речи всички останали са с дясно разположени тръби на ауспухите, при англичанина забелязваме по един ауспух от всяка страна. Различност - това е думата. Към тази различност добавя и редовия двуцилиндров двигател, чийто изглед безспорно лишава круизъра от известна доза привлекателност, която се наваксва от неговите осанка и излъчване на „лошо момче". Солидната предна вилка, широкия резервоар за гориво, лекия наклон на ръкохватките към ездача или пък 5-спицната предна джанта - всичко това накуп прави визулната наслада от Speedmaster пълна. На конструкторите не е отбягнал и факта, че за този тип мотоциклети най-подходяща е широката седалка, каквато с удоволствие забелязваме, че има. Тя допринася много за комфорта при езда, а в комбинация с разположението на стъпенките за водача и споменатия наклон на ръкохватките към него, този Triumph е набеден за един от най-удобните круизъри на пазара въобще.

Поведение на пътя

 
 
Около тези три компонента - седалка, стъпенки, ръкохватки - се насочва вниманието ни и когато става дума за поведението на мотоциклета на пътя. Разположението на ключовите за управлението на всяко двуколесно елементи тук е просто перфектно и оттам произтича добрата маневреност и лекотата, с която се управлява Speedmaster-а. Двигателят доставя повече от достатъчно ускорение, особено осезаемо под 3000 об/мин., а 5-степенната скоростна кутия е безупречна и с репутацията на вечно издръжлива. Трета предавка е достатъчна за движение в градския трафик от светофар до светофар, а извън населени места ще добиете усещане, като че ли под себе си имате най-лекия круизър на света. Накланянето в завой изглежда измамно лесно, а мощта на 865-кубиковия агрегат лесно изправя машината след това. Съединителят е отлично балансиран; спирачната мощ се осигурява от два диска отпред и един отзад (от лявата страна) и може да бъде оценена като титанична. Цялостното възприятие от ездата на Speedmaster е уникално.

Конкуренцията

Конкуренцията
Главни конкуренти на среднотежкия круизър на Triumph са Harley-Davidson XL883 Sportster и Kawasaki Vulcan 900 Custom. Първият се отличава с ниското си тегло и 883-кубиковия двигател Evolution, но в действителност се продава благодарение на агресивния си външен вид и наследството на марката, чиято емблема носи на резервоара си. От друга страна Kawasaki Vulcan 900 Custom е най-успешния модел на японския производител в круизър средите и също така е един от най-обичаните от публиката мотоциклети, подлежащи на последваща персонализация. В ценово отношение Speedmaster се нарежда посредата, но разликата с по-изгодното от него Kawasaki е незначителна.

Един истински европейски круизър

Един истински европейски...
Ключовата характеристика на Triumph Speedmaster е съчетанието от старо и ново. Това, заедно с емоциите, пробудени от този унисон между минало и настояще са нещата, които продават мотоциклета така успешно. Още повече, че британското отношение струи от всеки детайл и превръща машината в един истински европейски круизър.

Taбл.1 Детайли ( на снимката Triumph Speedmaster - един истински европейски круизър)

Модел Triumph Speedmaster
Размери 2420 x 830 x 1160 мм
Височина на седалката 720 мм
Сухо тегло 229 кг
Двигател DOHC, двуцилиндров редови, четиритактов с въздушно охлаждане
Капацитет 865 сс
Мощност 61 к.с. при 6800 об/мин.
Карбуратор Многоточково последователно електронно подаване на горивото (безкарбураторно)
Съединител Мокър, многодисков
Въртящ момент 74 Nm при 3300 об/мин.
Запалване Дигитално
Скоростна кутия 5-степенна
Резервоар (капацитет) 19,3 литра
Спирачки (предни) Два диска, Ø 310 мм
Спирачки (задни) Единичен диск, Ø 285 мм
Предно окачване Обърната телескопична вилка с Ø 41 мм и ход 130 мм
Задно окачване Два хромирани регулируеми пружинни амортисьора с ход 96 мм
Колела Отпред: алуминиево с 5 спици, 110/80-18 / Отзад: алуминиево с 5 спици, 170/80-15
Цветова гама Черно - едноцветно / Ню Ингланд бяло и черно
Цена Около 17 000 лв. /предположение/

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio