Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Представяне

Triumph Scrambler - вдъхновен от 60-те

3470 прочита 28.02.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

 

В раздела „Модерни класики" от каталога на британския мотоциклетен производител Triumph ще откриете модела Scrambler - 900-кубиков мотор в ретро стил и много специално излъчване. Не е случаен девизът към тази моделна гама на британците - „Вдъхновени от 60-те". Triumph са известни с това, че държат на традициите си малко повече от всички останали марки на мотоциклетния пазар днес. Те са решили да демонстрират това, като вдъхнат нов живот на своите стари модели, изковали успеха на компанията в близкото минало.
 
Triumph Scrambler е корав мотоциклет с двойно предназначение, комбинация от ретро стил и модерни технологии, истинска икона в двуколесния свят, показващ ни съвсем точно как Triumph са правили своите мотори преди почти половин век и няма да чуете истински почитател на марката да казва „Не ги правят като едно време...". Един пример: моделът за 2009 година е снабден със система за директно впръскване на горивото, но инженерите са оставили полудекоративни елементи, наподобяващи двойката карбуратори отпреди, които да прикриват истинската мщодерна същност на мотора, защото Scrambler е не само отлично технологично достижение, но съхранява и онова бунтарско отношение, характерно за 60-те години на 20-ти век и превърнало Triumph в легенда.

Triumph TR5 Trophy, 1955 г.

Triumph TR5 Trophy, 1955 г.
Triumph Scrambler е вдъхновен от TR5 Trophy, спечелил слава през 40-те и 50-те години - зенита на английската мотоциклетна индустрия. По това време този мотор е въплащавал идеята за „скрамблър" и е бил пълновластен господар във всяка една състезателна надпревара извън асфалтовата настилка. Той дава име на цял нов клас в мотоциклетизма - „скрамблър" или шосеен мотоциклет, пригоден и за оф-роуд употреба, най-често с изнесен нависоко ауспух, което представлява специфичната „дамга" на машините в този клас.

Scrambler (с аксесоари - горе; стандартна версия - долу)

 

Новият модел Scrambler идва през 2006 година, но практически той е просто подобрена и осъвременена версия на TR5 Trophy. На това се дължи факта, че Scrambler привлича вниманието на клиентите със същите качества, които са били присъщи на неговия предшественик - моторът изглежда все едно може да върви безкрайно, че дори и повече. Надеждността на Scrambler привлича авантюристите сред мотоциклетното съсловие, защото те знаят, че този Triumph може да ги отведе на места, където асфалт не е бил полаган, докато, в същото време, върху него ще се чувстват все така в свои води. Едно е сигурно - Scrambler може да вдига прах по черни пътища, нека видът му не ви заблуждава.

Scrambler е задвижван от 865-кубиков, DOHC, четиритактов двигател с два успоредно разположени цилиндъра. Максималната му мощост е 56 к.с. при 7000 об/мин. Охлаждането е въздушно, а скоростната кутия 5-сепенна. Гръбнакът на мотоциклета е неговата тръбна стоманена рама пип „люлка". За останалите подробности вижте техническата спецификация.
 

Ауспух Arrow 2-in-1 (допълнителна опция)

Ауспух Arrow 2-in-1...

Външния вид на Scrambler може да се опише като ретро-класически, а някои детайли от дизайна на екстериора деликатно подсказват оф-роуд заложбите на модела. Моторът просто си е красив и ако някои се оплакват от вида на ауспусите или породеният от тяхната конструкция намален комфорт за десния крак, то трябва да приемем, че тези особености са част от същността на скрамблър дизайна. Ауспусите всъщност перфектно допълват облика на машината, плътно следвайки контурите на рамата.

За да персонализирате и разкрасите вашия Scrambler допълнително на разположение е богата гама от аксесоари с присъщото за Triumph високо качество на изработка. От изящната ауспухна тръба Arrow 2-in-1, до единична седалка, предпазни ролбари за двигателя, оборотомер и много други, които обаче, си имат своята цена. Готовите да я заплатят ще получат единствен по рода си уникален мотоциклет.

Без конкуренция

Без конкуренция

Конкуренцията за скрамблъра на Triumph е много трудно да бъде идентифицирана в лицето на някой производител или конкретен модел. Харли се доближават до идеята за класическия ретро стил на част от продуктовата си гама, но са напълно изгубени по отношение оф-роуд представянето си. Италианците, в частност Moto Guzzi, също имат допирни точки с Triumph що се касае дизайна, но те често залитат по футуристичните изпълнения и си носят свой собствен дух. Японците пък съвсем не обръщат поглед към миналото си, а бързат напред.

Scrambler не е за всеки, пределно ясно е. Неговите привърженици са определена порода моторджии, заразени от носталгия по миналото, пленени от ретро стила, обичащи да вдигат пушилка и стремящи се да бъдат различни, много различни.

Taбл.1 Детайли ( на снимката Triumph Scrambler - вдъхновен от 60-те)

Модел Triumph Scrambler
Размери 2213 x 865 x 1202 мм
Височина на седалката 825 мм
Сухо тегло 205 кг
Препор. макс скорост ≈175 км/ч
Двигател DOHC, двуцилиндров редови, четиритактов с водно охлаждане
Капацитет 865 сс
Мощност 56 к.с. при 7000 об/мин.
Карбуратор Безкарбураторно електронно впръскване на горивото (от 2009 г.)
Съединител Мокър многодисков
Въртящ момент 69 Nm при 4500 об/мин.
Запалване Електрически стартер
Скоростна кутия 5-степенна
Резервоар (капацитет) 16 литра
Спирачки (предни) Единичен диск, Ø 310 мм
Спирачки (задни) Единичен диск, Ø 255 мм
Предно окачване 41 мм вилка с ход 120 мм
Задно окачване Двойка пружинни амортисьори с ход 106 мм - регулируеми
Колела Отпред: 100/90-19 / Отзад: 130/80-17
Цветова гама Черен мат / "Войнишко" зелено (за 2009 г.)
Цена Около 18 000 лв.

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio